Rusko je připraveno hájit plynovou dohodu u soudu

Plynovod

Plynovod Zdroj: wikimedia.org

Spor mezi Kyjevem a Moskvou o dodávky zemního plynu se zatím nepodařilo uklidnit. Rusko je připraveno hájit své pozice v plynové rozepři před mezinárodním soudem. Během setkání se svým ukrajinským kolegou Kosťantynem Hryščenkem to včera řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Reagoval tak na varování Ukrajiny, že se pokusí soudně zpochybnit dohodu z roku 2009, pokud Moskva nenabídne lepší podmínky dodávek.

Kvůli smlouvě, uzavřené na deset let, je stíhána ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková. Moskva uvedla už dříve, že dohoda je právně zcela v pořádku, čímž se v kauze poměrně překvapivě zařadila mezi zastánce Tymošenkové.

Hryščenko ovšem včera naznačil, že by jeho země dala přednost mimosoudnímu řešení. „Zajisté máme dost argumentů na to, abychom svoji pozici přednesli před jakýmkoli mezinárodním soudem. Stále ale doufáme, že se najde co nejrychlejší řešení odpovídající současné tržní situaci a právní praxi,“ prohlásil.
Kyjev chce snížit jak ceny plynu, tak i množství, které se zavázal koupit. Doufá, že se mu v příštím roce podaří snížit odběr z letošních zhruba čtyřicet miliard metrů krychlových na 27 miliard.

Ruský šéf diplomacie včera popřel, že by Moskva tlačila Kyjev k účasti na projektu celní unie, kterou Rusko tvoří společně s Běloruskem a Kazachstánem. Ukrajina se prý má rozhodnout sama.
Hryščenko uvedl, že plné začlenění země do svazku se v blízké budoucnosti nedá očekávat.