Rusko je připraveno "kdykoli" zvýšit zásahy na podporu rublu

rubly, ilustrační foto

rubly, ilustrační foto Zdroj: http://www.background-free.com/

Ruská centrální banka je připravena "kdykoli" zvýšit intervence na obranu ruské měny a použít i jiné nástroje, aby zabránila dalšímu propadu rublu. Banka to oznámila po nových výkyvech rublu na měnovém trhu. Ruská měna v pátek klesla k americkému dolaru na nové rekordní minimum. Po zprávách o mimořádném zasedání centrální banky ale odpoledne ztráty smazala.

Za nejnovějším poklesem kurzu rublu stojí zejména centrální banka, která ve středu změnila svou intervenční politiku, když snížila velikost intervencí na trhu na podporu rublu na 350 milionů USD (7,8 miliardy korun) denně, s výjimkou doby, kdy by se objevila rizika pro finanční stabilitu. Pro intervence do středy nebyl stanoven žádný limit. Centrální banka v posledních týdnech v rámci podpory rublu prodávala až 2,5 miliardy dolarů (téměř 56 miliard korun) denně.

Rubl k dolaru ve čtvrtek klesl o zhruba tři procenta. Dnes v tomto propadu pokračoval a k americké měně sestoupil až na nové rekordní minimum 48,7 RUB za dolar. Po zprávách o mimořádném jednání centrální banky se ale jeho propad zastavil a rubl ztráty smazal. Oživení napomohly i rostoucí ceny ropy na světových trzích.

Ruská centrální banka posléze podle agentury Reuters uvedla, že je ochotna devizové intervence bez předchozího varování kdykoli zvýšit. Mimo to je připravena použít i jiné nástroje na podporu domácí měny. Ta je podle ní podhodnocená a banka očekává korekce směnného kurzu. Rubl ale na vyjádření příliš nereagoval a krátce po zveřejnění prohlášení mírně klesal.

Třicetiprocentní sešup

Rubl k dolaru klesl v tomto roce zatím o skoro 30 procent. Přispěl k tomu i pokles cen ropy a západní sankce vůči Rusku, které snížily vývoz z Ruska a příliv investic. Dnešní pokles rublu, který dopoledne podle Reuters připomínal volný pád, přiměl některé analytiky k vyjádření, že Rusko je již ve spárech měnové krize.

Je to rozvinutá panika s příznaky měnové krize, řekl podle Reuters hlavní ekonom moskevské pobočky ING Bank Dmitrij Polevoj. „V takové době by centrální banka měla intervenovat. Když tohle není riziko pro finanční stabilitu, tak co to pak je?“ Kromě rublu dnes oslabovaly i ruské akcie. Hlavní akciový index RTS klesl nejníže za pět let, ztráty ale později smazal.