Rusko je připraveno obnovit dodávky plynu do Evropy přes plynovod Jamal

Rusko je podle vicepremiéra Novaka připraveno obnovit dodávky plynu do Evropy přes plynovod Jamal.

Rusko je podle vicepremiéra Novaka připraveno obnovit dodávky plynu do Evropy přes plynovod Jamal. Zdroj: Reuters

Ruský vicepremiér Alexandr Novak v neděli šokoval západní svět prohlášením, že Moskva je připravena obnovit dodávky zemního plynu do Evropské unie přes plynovod Jamal-Evropa. „Dnes můžeme s jistotou říci, že poptávka po našem plynu trvá. Evropu proto nadále považujeme za potenciální trh pro prodej našich produktů,“ uvedl Novak pro ruskou zpravodajskou agenturu TASS. 

Ruský politik dále připomněl, že obchod země s evropskými státy se nikdy zcela nezastavil. Rusové například letos významně navýšily dodávky svého zkapalněného zemního plynu neboli LNG do Evropy. „Za prvních jedenáct měsíců roku 2022 jsme dodali Evropě 19,4 miliardy metrů krychlových LNG. Očekáváme, že ke konci roku to bude 21 miliard metrů krychlových,“ upřesnil Novak.

Plynovod Jamal-Evropa přiváděl klíčové palivo z Ruska do Polska a Německa přes Bělorusko. Jeho kapacita je až 33 miliard metrů krychlových ročně. Avšak poté co Rusko letos zaútočilo na Ukrajinu a Západ uvalil na Kreml ekonomické sankce, byl tok plynovodu v květnu zastaven. V důsledku toho dramaticky vzrostla cena plynu. 

Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na válku na Ukrajině:

Video placeholde
Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu • Videohub

Státy Evropské unie se po mnoha týdnech vyjednávání před Vánocemi domluvily na zastropování velkoobchodních cen plynu. Limit bude činit 180 eur za megawatthodinu a má platit od 15. února. Dojednání cenového stropu je považováno za velký úspěch pro končící české předsednictví v Radě EU.

Rusko krok označilo za „nepřijatelný útok na tržní ceny“. Ruský prezident Vladimir Putin dokonce pohrozil zastavením dodávek energií a varoval, že Evropa bude v zimě mrznout. Západní experti jsou proto podle agentury Reuters nynějším prohlášením Novaka velice zaskočeni.