Rusko je proti zvláštnímu tribunálu v případu sestřelení MH17

Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny

Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny Zdroj: ctk/ap

Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny
Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny
Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny
Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny
4
Fotogalerie
Rusko vyslovilo proti návrhu Nizozemska a Malajsie vytvořit rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN zvláštní tribunál, který by soudil odpovědné za loňské sestřelení malajsijského boeingu nad východní Ukrajinou. Nápad je podle Moskvy "neaktuální" a "kontraproduktivní", protože vyšetřování ještě neskončilo.

Malajsijský boeing s 298 lidmi na palubě, převážně Nizozemci, byl loni 17. červenci sestřelen nad východní Ukrajinou a dopadl na území ovládané proruskými separatisty. Neštěstí nikdo nepřežil. Ukrajina a Spojené státy tvrdí, že malajsijský boeing sestřelili separatisté raketou dodanou z Ruska, zatímco Moskva z neštěstí obviňuje ukrajinskou armádu. Vyšetřování vedou nizozemské orgány, svou zprávu chtějí zveřejnit nejdřív letos v říjnu.

„Nejprve je nezbytné dočkat se konce vyšetřování, a ne přijímat nějaké ukvapené rezoluce o vytvoření tribunálu. Tato otázka je velice citlivá a vážná, a proto vyžaduje pečlivě propracovat a dovést do konce vyšetřování katastrofy malajsijského boeingu,“ řekl náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov. Dodal, že Moskva zatím neobdržela žádný konkrétní návrh rezoluce, ale „k samé myšlence se stavíme odmítavě“.

Malajsie, která je momentálně nestálým členem RB OSN, se podle diplomatických zdrojů chystá příští měsíc předložit návrh rezoluce o zřízení „tribunálu pro potrestání viníků“ tragédie. K iniciativě se připojilo Nizozemsko, jakož i tři další státy, které však diplomat neupřesnil.

Chtějí se vyhnout vetu Ruska

Skupina zemí, pověřených vyšetřováním katastrofy (Austrálie, Belgie, Malajsie, Nizozemsko a Ukrajina), podle agentury AFP minulý týden v New Yorku projednávala návrh na zřízení tribunálu.

Země nyní usilují o vytvoření konsensu ohledně zřízení tribunálu, o kterém by se mělo podle expertů rozhodnout ještě dříve, než skončí vyšetřování. Zapotřebí je vyhnout se vetu, kterým Rusko disponuje jako stálý člen RB OSN. Výsledky nizozemského vyšetřování ještě nejsou známy, ale podle ruského serveru newsru.com je zřejmé, že se přiklání k verzi, že letoun sestřelila raketa Buk ruské výroby, odpálena z území ovládaného proruskými separatisty.