Rusko kvůli NATO posílí armádu na západě dvěma tisíci kusy nové techniky

Ruští vojáci během přehlídky v Petrohradu v roce 2014

Ruští vojáci během přehlídky v Petrohradu v roce 2014 Zdroj: CC BY SA 2.0: mym via Wikimedia Commons

Do konce letošního roku Rusko posílí svůj západní vojenský okruh o více než dva tisíce kusů nové nebo modernizované armádní techniky. Podle agentury TASS to dnes řekl ministr obrany Sergej Šojgu, když hovořil o reakci Moskvy na zvýšenou aktivitu Severoatlantické aliance na území států sousedících s Ruskem.

„Vojenská aktivita NATO nutí Rusko, aby přijalo opatření k neutralizaci potenciálních hrozeb v západním vojenském okruhu,“ řekl Šojgu na výjezdním zasedání svého ministerstva ve městě Kubinka, ležícím západně od Moskvy. Uvedl přitom, že aliance ve východoevropských státech rozmístila kolem 1200 kusů bojové techniky, včetně 30 letounů, a také více než tisíc vojáků.

TASS připomněl, že Šojgu již dříve mimo jiné oznámil, že se plánuje vytvoření tří nových divizí v západní části země. Dnes uvedl, že letos bylo pro profesionální vojenskou službu vybráno více než deset tisíc lidí a dokončeno bylo budování nebo rekonstrukce deseti vojenských městeček pro vojáky a jejich rodiny. Jedna ruská armádní divize má nejméně sedm tisíc vojáků.

Součástí reakce ruských ozbrojených sil na větší přítomnost NATO v blízkosti Ruska jsou i prověrky. Jedna nedopadla dobře pro velení baltské flotily, protože Šojgu kvůli zjištěným nedostatkům ve výcviku a ve zprávách o skutečném stavu věcí dnes odvolal velitele i náčelníka štábu flotily.

NATO chce na svém summitu 8. a 9. července ve Varšavě schválit vyslání čtyř mnohonárodních praporů do Polska, Litvy, Lotyšska a Estonska.

Kromě toho v květnu zahájil v Rumunsku provoz americký protiraketový systém Aegis s radiolokátorem a protiraketovými střelami a den poté začala výstavba obdobného zařízení v Polsku. Obě tyto základny mají být součástí protiraketového štítu USA, který podle Moskvy ohrožuje ruskou národní bezpečnost, a proto na něj bude nutné učinit odpovídající protiopatření.