Rusko nepřipravuje odvetu za sankce, tvrdí vicepremiér Dvorkovič

Ruský obchod s jídlem

Ruský obchod s jídlem Zdroj: ctk

Rusko se nechystá zavést další balíček protiopatření v reakci na poslední západní sankce. V sobotu to podle agentury Reuters prohlásil ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič. Sankce postupně uvalily Spojené státy a Evropské unie kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky, například energetiku a finanční sektor.

Moskva v reakci na to nejprve v srpnu zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Před nedávnem přišla nová vlna sankcí ze strany Západu a ruská vláda prý začala zvažovat možnou odpověď - měla se týkat letectví, automobilového průmyslu, ale i dalších odvětví. Konkrétně prý Moskva uvažovala o omezeních, pokud jde o dovoz automobilů a některých oděvů. „O sankcích nediskutujeme, není to priorita,“ uvedl ale nyní Dvorkovič.

Ve čtvrtek ruský prezident Vladimir Putin podle agentury ITAR-TASS řekl, že Rusko se odvetnými opatřeními nesnaží Západ trestat, ale jen sleduje své vlastní zájmy - snaží se prý posílit ekonomiku a podpořit konkurenceschopnost.

Uljukajev: Západ už další sankce nejspíš nezavede

I podle ministra hospodářského rozvoje Alexeje Uljukajeva by prý byla další protiopatření kontraproduktivní. Jak rovněž uvedl, neočekává, že by Západ přišel ještě s další vlnou sankcí. „Musíme být připraveni reagovat, ale nikoli zavedením dalších protiopatření, to by bylo kontraproduktivní. Je třeba spíše podpořit ty, na které byly sankce uvaleny,“ prohlásil Uljukajev na ekonomickém fóru v Soči.

Spojené státy a Evropské unie zdůvodňovaly sankce ruskou anexí Krymu a tím, že Rusko podle nich porušuje ukrajinskou suverenitu a vysílá na Ukrajinu regulérní ozbrojené síly.

Polský ministr: Dopady ruského embarga musí nést solidárně celá EU