Rusko odkládá start nové kosmické lodi, vyšetřování nehody se protáhlo

Ruská vesmírná loď Progress

Ruská vesmírná loď Progress Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Rusko o měsíc odložilo první start nového typu nákladní kosmické lodi Progress-MS, protože nebyl zcela prošetřen neúspěšný start rakety staršího typu z letošního dubna. Oznámil to šéf výrobní firmy Eněrgija Vladimir Solncev. Start nového typu lodi byl přeložen z 21. listopadu na 21. prosince.

Při startu koncem dubna se Progress nedostal na předpokládanou oběžnou dráhu a po ztrátě kontaktu s řídicím střediskem a samovolném poklesu shořel v atmosféře. Podle expertů byla příčinou havárie závada při oddělení nákladní lodi od nosné rakety, způsobená konstrukční chybou.

Ruské kosmické lodě Progress jsou k dopravě nákladů na oběžnou dráhu využívány od roku 1978 a jejich provoz byl až do dubnové havárie spolehlivý. Nová verze Progressu má vylepšit funkci motorů, zpřesnit navigaci a rozšířit komunikační možnosti s řídicím střediskem. Nový Progress bude mít vnější kontejner, z něhož bude možné vypouštět až čtyři menší samostatné družice.

Progress se užívá k dopravě nákladů na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Kromě ruských lodí obsluhuje ISS evropská loď ATV, japonská HTV a americké nákladní lodě Cygnus společnosti Orbital Sciences a Dragon společnosti SpaceX.