Rusko plánuje manévry raketových sil, zapojí do nich 4000 vojáků

Rusko chce tento měsíc uskutečnit rozsáhlé vojenské cvičení raketových sil, do něhož budou zapojeny i jednotky zodpovědné za rakety dlouhého doletu a jaderný arzenál. Cvičení se mají zúčastnit asi čtyři tisíce vojáků a 400 jednotek včetně leteckých.

Cvičení se bude konat v době prohlubující se krize kolem Ukrajiny, která bude hlavním tématem nadcházejícího summitu Severoatlantické aliance ve Walesu.

Vojenské cvičení se podle agentury RIA Novosti uskuteční v Altajské autonomní republice, která na jihozápadní Sibiři leží u pomezí Kazachstánu, Číny a Mongolska. Přesné datum zatím není známo.

Rusko pořádá vojenské manévry pravidelně, v poslední době ale svět tato cvičení kvůli ukrajinské krizi vnímá velmi citlivě. V srpnu Moskva uskutečnila poblíž hranic s Ukrajinou pětidenní manévry letectva a sil protivzdušné obrany.

Západ to kritizoval a uvedl, že cvičení rozhodně nepřispěje ke zklidnění situace na východě Ukrajiny, kde proruští separatisté bojují proti ukrajinské vládě. Kyjev a jeho západní spojenci obviňují Rusko, že na straně povstalců stojí i jeho vojáci; Moskva taková tvrzení opakovaně odmítá.