Rusko po sestřelení letadla ovládla protiturecká hysterie

Rusk prezident Vladimir Putin

Rusk prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

V Rusku zavládla protiturecká hysterie, vyvolaná sestřelením ruského bombardéru na syrsko-tureckých hranicích. Státní duma chce zakázat poslaneckou prodejnu tureckých sladkostí z obavy před otravou, na Krymu chtějí přejmenovat Tureckou ulici. V ruských fotbalových týmech prý nebudou smět hrát turečtí hráči a ruská města ruší "družební" styky s tureckými.

Vyhlášení sankcí proti Ankaře odstartovalo lavinu útoků na jižního souseda, která si nezadá s kampaní proti Ukrajině po jejím loňském příklonu k integraci se Západem. V tureckých letoviscích už nezůstali prakticky žádní ruští turisté, domů se houfně vracejí ruští posluchači v tureckých vysokých školách. Ruští autodopravci spěšně stahují své kamiony z Turecka.

Tón útokům na Turecko ve čtvrtek zadal sám prezident Vladimir Putin. V projevu k poslancům označil turecké vedení za „kliku“, která si cpe do kapes peníze za nakradenou syrskou ropu. Reagoval i na sestřelení ruského letadla tureckou armádou. „Jestli si někdo myslí, že se to odbude rajčaty a bojkotem nějakých stavebních firem, pak se hluboce mýlí. Ještě jim připomeneme, co udělali, a budou toho litovat,“ pohrozil prezident. Podle listu Kommersant jsou jeho útoky na Ankaru ze dne na den prudší.

Zákaz sladkostí, přejmenování ulice

Poslanci dolní parlamentní komory vyzvali správu Státní dumy, aby v parlamentních prostorách zakázala prodej tureckých sladkostí. Podle poslance Andreje Svincova nelze vyloučit, že v tureckých čokoládových bonbonech je jed, který by mohl Státní dumu vyhladit. „Mohli by otrávit celý parlament, zabít všechny poslance,“ citovala Svincova státní agentura TASS. Obsah cukrovinek zkontroluje státní potravinářská inspekce.

V krymském Simferopolu chtějí přejmenovat Tureckou ulici. Obyvatelé prý žádají, aby napříště nesla jméno Olega Peškova, ruského pilota, který zahynul při sestřelení letounu Su-24 tureckou armádou. Vedení Ruského fotbalového svazu vyzvalo ligové kluby, aby v zimní ligové přestávce nesjednávaly kontrakty s tureckými hráči.

V Petrohradě ve čtvrtek agenti tajné policie FSB prohledali sídlo sedmi tureckých obchodních firem. Turečtí občané se podle listu Komsomolskaja pravda bojí chodit po ulicích ruských měst a s obavami čekají na vyhoštění. Řadě Turků prý už úřady anulovaly vstupní víza.