Rusko podle Kremlu zvažuje dodávky zbraní Afghánistánu

Zemětřesením poničený afghánský Kábul

Zemětřesením poničený afghánský Kábul Zdroj: ctk/AP

Rusko vyhodnocuje žádosti afghánské vlády o dodávky zbraní, i když je zřejmé, že hlavní úkol v tomto směru připadá Spojeným státům. V rozhovoru pro agenturu RIA Novosti to dnes řekl zvláštní zmocněnec Kremlu pro afghánské záležitosti Zamir Kabulov. Dosavadní ruské dodávky do Afghánistánu jsou podle něj "dostatečně vyčerpávající".

„Ať se tomu věnují Američani, je to v první řadě jejich úkol. Působí tam vojáci ze zemí NATO, zejména na východě země,“ uvedl Kabulov. Pokud jde o dodávky ruských zbraní, „žádosti (z Afghánistánu) jsou a posuzují se. Vše se odehraje po etapách, rozumně a opatrně,“ dodal.

V Afghánistánu podle ruských médií poslední dobou sílí soupeření mezi bojovníky Talibanu a Islámského státu (IS). Ten své pozice posílil zejména na východě země a ovládá údajně několik okresů jižně od východoafghánského města Dželálábádu. V oblasti operuje na 1600 ozbrojenců, kteří přísahali věrnost IS, napsala dnes agentura Interfax.

Rusko aktivizaci bojů v Afghánistánu sleduje s velkým znepokojením. Moskva se obává pronikání extremistů přes postsovětské státy do Ruska a snaží se posilovat spolupráci s armádami Tádžikistánu a Kyrgyzstánu. Na základnách v obou středoasijských zemích působí stovky ruských vojáků.

The New York Times: Ztrácíme znovu Afghánistán?