Rusko pořádalo manévry v Kaliningradu. Zapojilo devět tisíc vojáků

Ruské námořnictvo (ilustrační foto)

Ruské námořnictvo (ilustrační foto) Zdroj: Vitalij Ankov/RIA Novosti, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Ruská armáda na příkaz prezidenta Vladimira Putina uspořádala začátkem prosince manévry v nejzápadnější části Ruska, v Kaliningradské oblasti. Cvičení se zúčastnilo devět tisíc vojáků a 55 lodí ruského námořnictva.

Cílem bylo otestovat bojovou připravenost jednotek v oblasti, která hraničí se dvěma členskými zeměmi NATO, Polskem a Litvou. Manévry se konaly od 5. do 10. prosince. Agentura TASS informovala, že bylo použito přes 600 kusů zbraní a vojenské techniky včetně 250 tanků a obrněných vozidel a zapojilo se rovněž 41 letadel. Prověřovala se také připravenost raketových a dělostřeleckých systémů a plavidla baltské flotily.

Při manévrech se podle TASSu zkoušely také rakety Iskander-M s doletem asi 500 kilometrů a přesností zásahu cíle do 30 centimetrů. Rusko tyto rakety, jež mohou nést jadernou i konvenční hlavici, vyzkoušelo na Dálném východě v září. Moskva letos hrozila, že rakety Iskander rozmístí u Kaliningradu jako protiopatření na případné budování protiraketové obrany v Evropě. Systém je pro svou dobrou mobilitu snadno přesunutelný.

Rusko uspořádalo několik podobných bleskových manévrů od začátku ukrajinské krize. Moskva kritizuje údajné posilování jednotek NATO v blízkosti ruských hranic. Kyjev tvrdí, že cílem manévrů, které se konaly v minulosti v blízkosti hranice s Ukrajinou, bylo zvýšit tlak na ukrajinskou vládu a posílit proruské separatisty, kteří se na východě Ukrajiny chopili zbraní v dubnu.