Rusko pošle na svou základnu v Sýrii protiletadlový systém S-400

S-400 na přehlídce v Moskvě (foto z roku 2009)

S-400 na přehlídce v Moskvě (foto z roku 2009) Zdroj: UMNICK at ru.wikipedia

Ruská armáda umístí na letecké základně v Sýrii moderní protiletadlový raketový systém S-400. Uvedl to ministr obrany Sergej Šojgu. Rusko využívá nedaleko syrské Latákíje leteckou základnu Hmímím, odkud startují ruské stroje k náletům na cíle v Sýrii. Šojgu s oznámením přišel po úterním sestřelení ruského bitevníku tureckou armádou nad syrsko-tureckou hranicí.

Rakety S-400 patří k nejmodernějším zbraním ruských ozbrojených sil, ve výzbroji jsou od roku 2007. Jejich operační dosah je až 400 kilometrů, zasáhnout mohou i rychle letící bojové letouny ve výšce až 30 kilometrů. Systém může likvidovat kromě leteckých sil protivníka i balistické rakety a střely s plochou dráhou letu.

Informaci o rozmístění ruských protiraket dnes potvrdil i prezident Vladimir Putin, podle agentury TASS ale hovořil o starším typu S-300. Putin se při návštěvě uralského města Nižnij Tagil zároveň připojil k doporučení ruského ministerstva zahraničí, aby se ruští turisté cestám do Turecka vyhýbali. Turecko je podle statistik spolu s Egyptem a Kyprem nejoblíbenější destinací ruských turistů.

Ruský vůdce obvinil turecké vedení, že cílevědomě podporuje islamizaci své země. „To vytváří velmi nepříznivou atmosféru, kterou na první pohled není vidět,“ řekl Putin.

Ruský generální štáb už v úterý uvedl, že vypracovává dodatečná opatření k zajištění ruského letectva v Sýrii. Napříště budou ruské bombardéry a bitevníky operovat pouze pod krytím stíhaček. Kromě toho bude u syrského pobřeží operovat ruský křižník Moskva, který je vybaven protiletadlovými raketami Fort.

Ministr Šojgu potvrdil, že navigátor sestřeleného letadla je živ a zdráv a byl dopraven na ruskou leteckou základnu. Oba členové posádky se po zásahu letadla katapultovali, pilot byl ale zasažen palbou vedenou ze země a zahynul. Navigačního důstojníka podle agentury Interfax zachránilo speciální komando ruské armády a syrští vojáci.

Agentura TASS dnes s odvoláním na své diplomatické zdroje napsala, že Moskva o odvolání svého velvyslance v Ankaře „zatím“ neuvažuje. Ruská strana prý nejprve očekává vysvětlení tureckých úřadů.