Putin: Sestřelení letadla je ránou do zad, Turci přisluhují teroristům

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk/ap

Sestřelení ruského letadla tureckou armádou bude mít tragický dopad na vztahy Ruska s Tureckem, řekl dnes ruský prezident Vladimir Putin. Incident překročil rámec obyčejného boje s terorismem, je to podle Putina rána do zad, kterou Rusku zasadili přisluhovači teroristů.

Ruské letadlo Su-24 sestřelila raketa vzduch-vzduch, kterou vypálil turecký stíhací letoun F-16, prohlásil Putin při setkání s jordánským králem Abdalláhem II. v přímořském letovisku Soči. Ruský stroj přitom podle ruského vůdce Turecko nijak neohrožoval, byl nasazen do operace s bojovníky Islámského státu v Sýrii.

„Rusko nestrpí, aby docházelo k takovým zločinům, jako byl útok na ruský Su-24,“ citovala ruského prezidenta agentura TASS. Turecká žádost svolat po incidentu jednání Severoatlantické aliance „vypadá jako pokus dát NATO do služeb Islámského státu“, citovala ruská tisková agentura Putina.

„Dnešní ztráta je spojena s úderem, který nám zasadili do zad přisluhovači terorismu. To, co se dnes stalo, nemohu označit jinak,“ řekl šéf Kremlu.

Stíhačka plnila úkol

Ruský stroj se podle něj nacházel kilometr daleko od tureckých hranic a operoval v hornatých oblastech provincie Latákíja. „Jsou tam soustředěni ozbrojenci, pocházející hlavně z Ruské federace. V tomto smyslu (ruští letci) plnili svůj základní úkol,“ řekl Putin. Šlo podle něj o „preventivní údery proti teroristům, kteří se kdykoli mohou vrátit do Ruska“.

Sestřelení stíhačky dnes nebylo jedinou ztrátou ruských vzdušných sil na Blízkém východě. Povstalci bojující v Sýrii zasáhli ruský vrtulník. Tvrdí to syrští ochránci lidských práv, podle nichž povstalci použili protitankovou střelu. Rusko pak vyslalo vrtulníky nad oblast, kam spadl vrak stroje a nad níž se katapultovali oba piloti. Jeden z nich je podle zpráv ze Sýrie mrtvý, druhý nezvěstný.

Turecko brání sestřelení ruského letadla jako akt sebeobrany
Turecké ministerstvo zahraničí si dnes kvůli sestřelení ruského letadla na hranici se Sýrií předvolalo ruského chargé d´affaires. Ankara trvá na tom, že z její strany šlo o akt sebeobrany, nikoli o útok na jakýkoli stát. Turecko už o incidentu informovalo USA, jejichž představitelé ujistili, že armáda Spojených států nebyla do střetu zapojena. Podle turecké armády ruští piloti nereagovali na několikeré varování, že se blíží do tureckého vzdušného prostoru. Rusko popřelo, že se letadlo ocitlo nad Tureckem.
Turecký představitel citovaný agenturou Reuters sdělil, že akce turecké armády byla výhradně aktem sebeobrany.
Oba piloti ruského stroje se katapultovali, jeden z nich je zřejmě mrtvý, druhý nezvěstný. Syrská povstalecká skupina, která si říká 1. pobřežní brigáda, oznámila, že její bojovníci stříleli na piloty při přistávání. Jednoho zasáhli a na zem už dopadl mrtvý. Skupina se hlásí k Syrské svobodné armádě, která je v opozici proti syrské vládě a působí právě na severozápadě Sýrie, kam trosky letadla dopadly.
Zeman: Sestřelení letadla je příliš radikální, zhorší atmosféru
Sestřelení ruského vojenského letadla Tureckem je podle prezidenta Miloše Zemana příliš radikální opatření, které zhorší atmosféru v oblasti. Prezident to dnes řekl novinářům na velitelském shromáždění české armády. Ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) incident označil za krajně nebezpečný. Jakákoliv pozemní operace Západu v Sýrii je podle něj nyní zcela nemyslitelná.
„Je občas vyslovováno podezření, že Turecko neformálně spolupracuje s ISIL, tedy s Islámským státem, a vzhledem k tomu, že ruské letectvo bojuje proti Islámskému státu, tak samozřejmě toto sestřelení se zdá být až příliš radikálním opatřením, které pouze zhorší atmosféru v dané oblasti,“ uvedl Zeman.
„Dnešní nešťastný a krajně nebezpečný incident v Sýrii ukázal dvě věci: V tomto regionu je příliš mnoho odlišných zájmů a dosavadní snaha o mezinárodní koordinaci s tím zatím mnoho nenadělala,“ konstatoval Sobotka. „Pro další jednání o ukončení syrského válečného konfliktu je sestřelení ruského letounu bohužel velmi negativním signálem,“ uvedl také v prohlášení.
Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je sestřelení ruského letadla Turky nejvážnějším varováním, že si mezinárodní společenství musí sednout k jednomu stolu a dohodnout se, jinak nahrává teroristům. „Protože neexistuje jasná dohoda mezinárodního společenství na společné strategii a protože není ani jasně definovaný nepřítel, bojuje tu každý svou vlastní válku podle svých zájmů,“ uvedl Zaorálek na internetových stránkách ministerstva.
Bývalý ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg míní, že je spíše zázrak, že se něco podobného nestalo již dříve, když letadla různých států operují ve stejném prostoru. Věří, že si mocnosti dají do budoucna větší pozor a také, že incident nepovede k velkému pnutí mezi Tureckem a Ruskem. Konstatoval také, že ani u Ruska, ani u Turecka si není jistý, jestli bojují proti Islámskému státu.