Rusko připravuje další humanitární konvoj na Ukrajinu

Kněz žehná konvoj humanitární pomoci

Kněz žehná konvoj humanitární pomoci Zdroj: ctk

Rusko připravuje další humanitární konvoj na Ukrajinu, který má na jihovýchod země postižený válkou dopravit stavební materiál. Oznámil to v Moskvě mluvčí ruského ministerstva pro mimořádné situace, které už tři zásilky pomoci na Ukrajinu dopravilo. Kyjev označuje vysílání ruských humanitárních konvojů za vměšování, protože kolony vozidel projíždějí přes povstalecké území mimo kontrolu ukrajinských celních orgánů.

Konvoj se stavebním materiálem pro obnovu zničené infrastruktury vysílá Rusko zejména s přihlédnutím k blížící se zimě, řekl mluvčí ministerstva Vladimir Artamonov. O datu odjezdu kolony vozidel na Ukrajinu podle něj dosud nebylo rozhodnuto. Příslušné formality prý s Kyjevem dojednává ruské ministerstvo zahraničí.

První dvě ruské kolony dopravily v létě na jihovýchod Ukrajiny potraviny a vodu o celkové váze 4000 tun. Dalších 2000 tun pomoci přivezla třetí kolona, vypravená v září. Vozidla cestovala přes pohraniční přechod Izvaryne, který je pod kontrolou separatistů. Oproti původním dohodám náklad neprošel ukrajinskou celní kontrolou a kolonu nedoprovázeli pracovníci Mezinárodního výboru Červeného kříže.