Rusko prosazovalo svůj vliv v bývalých zemích SSSR i loni

Pochod za Putina

Pochod za Putina Zdroj: ctk

Rusko se i loni snažilo ovlivňovat ekonomickou a vojenskopolitickou situaci v zemích bývalého Sovětského svazu, a to především v Bělorusku a na Ukrajině, kde bylo v této činnosti nejúspěšnější. Podle vojenského zpravodajství se tímto způsobem snaží znovu získat postavení světové velmoci.

Snaha o zasahování do vnitropolitické situace měla největší úspěch na Ukrajině, jejíž vedení na konci roku 2013 neočekávaně změnilo postoj při jednání s Evropskou unií a nepodepsalo asociační dohody.

V Bělorusku pak pokračující vnitrpolitické problémy umožnily v průběhu minulého roku celkové zvýšení vlivu Ruské federace. Kvůli finančním problémům se Bělorusko stalo závislé na ruské podpoře v oblasti dodávek vojenské techniky a zabezpečování vzdušného prostoru.

Rusko chce mít vliv i oblasti východního Středomoří

Ve snaze upevnit postavení globálního aktéra Rusko zvýšilo aktivitu svých námořních vojenských sil, které celoročně působily v oblasti východního Středomoří. Tvořily tak prvek zahraniční politiky, která deklarovala podporu syrskému vládnoucímu režimu. Představitelé Ruské federace oznámili zájem obnovit trvalé námořní uskupení v regionu. Těmto záměrům napomáhala ruská námořní základna v přístavu Tartús na území Sýrie.

Prosazování mezinárodního vlivu bude podle výroční zprávy Vojenského zpravodajství stále více souviset s otázkami kyberbezpečnosti.