Rusko prý obnoví dodávky plynu na Ukrajinu ve čtvrtek

plynový kohout, plyn,

plynový kohout, plyn, Zdroj: Will Merydith, Flickr, CC BY 2.0

Rusko obnoví dodávky zemního plynu na Ukrajinu ve čtvrtek. Rusko dodávky zastavilo za vleklé politické krize mezi oběma státy v polovině června, a to kvůli sporům o ceny a nezaplacené účty.

Koncem října se obě země za asistence Evropské komise dohodly na podmínkách prozatímního obnovení dodávek v zimních měsících. Kyjev si ale podle dohody musí dodávky předplácet.

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom již v sobotu potvrdil, že od Ukrajiny obdržel 378 milionů dolarů (8,5 miliardy korun), kterými si země předplatila prosincovou dodávku plynu.

„Ruský plyn začne proudit na Ukrajinu 11. prosince,“ řekl dnes mluvčí Ukrtransgazu Maxim Belyavsky. Ukrajinský ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn přitom v neděli prohlásil, že Kyjev předpokládá, že Rusko obnoví dodávky zemního plynu na Ukrajinu již během dnešního dne.

Celkem 200 milionů krychlových metrů denně

Ukrajina podle Demčyšyna v současné době spotřebovává přes 200 milionů krychlových metrů plynu denně. Z toho zhruba 55 milionů pokrývá domácí těžbou, 120 milionů čerpáním ze zásobníků a zbytek takzvanými zpětnými dodávkami ze sousedních zemí Evropské unie.

Kyjev nyní musí kromě zajištění dodávek zemního plynu řešit rovněž výpadky elektřiny, které jsou důsledkem nedostatku uhlí. Ukrajinské ministerstvo energetiky dnes oznámilo, že vláda povolila státní energetické společnosti Ukrinterenergo dovážet elektřinu z Ruska.

Demčyšyn již minulý týden upozornil, že Ukrajina má nyní o zhruba deset procent elektřiny méně, než by potřebovala. Konflikt mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou narušil dodávky uhlí do tepelných elektráren, které na Ukrajině zajišťují asi 40 procent dodávek elektřiny.

Ohrožená těžba uhlí kvůli bojům na východě

Ukrajina je druhým největším producentem uhlí v Evropě. Centrem tamní těžby jsou však Doněcká a Luhanská oblast, kde se již řadu měsíců bojuje. To přinutilo mnoho ukrajinských uhelných dolů omezit nebo úplně zastavit těžbu. Ukrajina se tak nyní potýká s nedostatkem elektřiny, ačkoli je obvykle jejím čistým vývozcem.

Ukrajinské kapacity pro výrobu elektřiny podle ministerstva energetiky dosahují 55 tisíc megawattů, více než polovina z nich je však nyní nevyužitá. Minulý týden Ukrajina oznámila, že třetí blok Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě země vyřadila z provozu nehoda. Podle vlády nehoda nepředstavuje žádnou hrozbu a problém se netýká reaktorů, výpadek však prohloubil potíže s dodávkami elektřiny. Demčyšyn minulý týden vyzval podniky i spotřebitele k omezování spotřeby elektřiny.