Rusko se hlásí k minským dohodám, plnit je musí Kyjev, tvrdí Putin

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

Rusko vyvíjí tlak na východoukrajinské separatisty v zájmu plnění minských dohod, řešení jejich hlavních bodů má ale v rukou Kyjev. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin po jednání se svým finským partnerem. Prezident Sauli Niinistö je dnes v Moskvě na pracovní návštěvě, už druhé po loňské ruské anexi Krymu.

Minské dohody, které obsahují osnovu mírového urovnání donbaského konfliktu, jsou podle Putina spravedlivé a vyvážené a nemají žádnou schůdnou alternativu. „Kdyby nám v minských dohodách cokoli vadilo, nebyli bychom k nim připojili svůj podpis,“ prohlásil ruský prezident.

„Uplatňujeme vliv na neuznané republiky, jaký je možný,“ poznamenal dále. „Změn v jejich stanovisku si nelze nepovšimnout. Jsou ochotni vést jednání o všech bodech minských ujednání,“ zdůraznil šéf Kremlu.

Niinistö podpořil Putinovo prohlášení o nezbytnosti respektovat ustanovení minských dohod. „Je třeba maximálně usilovat o to, aby na Ukrajině zavládl mír a aby napětí panující ve vztazích mezi Ruskem a Západem pominulo,“ řekl finský prezident.

Rusko doplní arzenál desítkami raket

Putin se rovněž vyslovil k dnes oznámeným záměrům doplnit ruskou strategickou jadernou výzbroj desítkami nových raket. „Pokud kdokoli ohrožuje ruské území, musí Rusko namířit svou výzbroj na země, odkud hrozba přichází,“ poznamenal.

Vysvětlil zároveň, že předmětem znepokojení Ruska nejsou informace o rozmisťování amerických zbraní v Evropě, ale spíše plány USA na vybudování protiraketové obrany. „To je reálnější hrozba,“ řekl Putin.