Rusko si během šampionátu vydělalo. Fanoušci utratili 1,5 miliardy dolarů, uvádí Sberbank

Mistrovství světa ve fotbale

Mistrovství světa ve fotbale Zdroj: Reuters

Mistrovství světa ve fotbale
2
Fotogalerie

Fotbalové mistrovství světa skončilo a Rusko může být spokojeno jak z hlediska zlepšení svého mezinárodního renomé, tak se svým týmem, který se dostal nečekaně daleko. Podle největší ruské banky Sberbank dal ale tamní turnaj také vítanou vzpruhu ekonomice, píše server Financial Times.

Fotbaloví fanoušci podle státní banky Sberbank během mistrovství světa utratili 1,5 miliardy dolarů, což je přibližně 33,4 miliardy korun. A to i díky tomu, že hostitelská města byla na fanoušky skvěle připravena, píše Financial Times. Dobrá nálada fanoušků vedla k tomu, že bary a kavárny byly často otevřeny nonstop nebo do vyčerpání zásob.

Podle Sberbank jenom její bankovní síť během šampionátu obsloužila 899 tisíc zahraničních bankovních karet z celkem 194 zemí. Ve fastfoodech a restauracích se v síti Sberbank utratilo 6,2 miliardy rublů, v přepočtu 2,1 miliardy korun, a v hotelech 5 miliard rublů, což je zhruba 1,75 miliardy korun. Celkem přitom za ubytování návštěvníci turnaje zaplatili mnohem více – řada lidí si ho objednávala dopředu nebo přes zahraniční cestovní agentury.

Turnaj navštívily tři miliony zahraničních fanoušků, přičemž každý z nich utratil v průměru 500 dolarů (přes 11 tisíc korun), uvádí ruská vláda. Zároveň se dá předpokládat, že většina z nich navštívila jen jeden stadion – podle Sberbank totiž tři čtvrtiny plateb proběhly v jednom městě.

Fanoušci nejvíce utráceli ve druhém týdnu turnaje, kdy se odehrávala druhá část základní skupiny, přičemž jednotlivé národy rozhazovaly zejména v době, kdy jejich týmy vybojovaly heroická vítězství, nebo když byly naopak vyřazeny. „Chorvatští příznivci například viditelně zvýšili své výdaje 18. června, když jejich tým poprvé vyhrál, a pak 9. července, když se připravovali na semifinále,“ uvedla Sberbank.