Rusko: Syrská opozice používá chemické zbraně, máme důkazy

Civilní obrana zachraňuje z trosek děti po náletu, který má údajně na svědomí tamní režim Bašára Assada.

Civilní obrana zachraňuje z trosek děti po náletu, který má údajně na svědomí tamní režim Bašára Assada. Zdroj: Reuters

Halab
boje v syrském Halabu
boje o Halab, Sýrie
boje o Halab, Sýrie
boje o Halab, Sýrie
80
Fotogalerie

Ruská armáda našla důkazy toho, že syrská opozice používá v bojích o Halab chemické zbraně. Prohlásil to mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. 

Experti ministerstva podle jeho slov našli munici se zbytky chloru a bílého fosforu. Konašenkov tvrdí, že to dokazuje, že povstalci použili chemikálie proti civilistům i vojákům. Nález je z jihozápadního předměstí Halabu, které nedávno vybojovala zpět syrská armáda.

"Po rychlé analýze v mobilní laboratoři jsme zjistili, že munice nese stopy chloru a bílého fosforu," uvedla ruská armáda.

Z používání chemických zbraní viní USA a jejich spojenci syrskou vládu. Rusko jako spojenec Damašku ale prohlašuje, že spojení režimu s chemickými zbraněmi by mělo prokázat nezávislé vyšetřování.

Podle agentury AP se zřejmě připravuje další ofenzíva proti východní části Halabu, již má v rukou opozice. Prosyrské sdělovací prostředky informují, že v minulých týdnech, kdy Rusko vyhlašovalo přestávky v boji, k městu dorazily výrazné posily a připravují se zaútočit.

Podívejte se na fotogalerii, jak to v Halabu (Aleppu) vypadá: 

Ruská agentura Interfax oznámila, že už několik dní nad Sýrií přelétávají letadla z letadlové lodi Admirál Kuzněcov, která je ve Středozemním moři. Letadla údajně mapují území a připravují útoky, kterých se zúčastní Admirál Kuzněcov i doprovodná plavidla.

Odpůrci Damašku koncem října zahájili ofenzívu, aby prolomili obklíčení Halabu. Syrské jednotky se pak v protiofenzívě zmocnily většiny oblastí na jihozápadě města.

OSN ve čtvrtek upozornila, že ve východním Halabu rozdala poslední příděly potravin a že někteří ze čtvrt milionu obyvatel této části města nedostali humanitární pomoc od července.