Rusko trestá Ukrajinu za sblížení s EU. Zavede clo na její zboží

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Rusko zavede k 1. listopadu dovozní cla na ukrajinské zboží, pokud ten den vstoupí v platnost asociační dohoda mezi Kyjevem a Evropskou unií, aniž by se přihlédlo k výhradám Moskvy. Prohlásil to podle ruských médií a agentury Reuters ruský ministr pro hospodářský rozvoj Alexej Uljukajev.

Rusko má proti asociační dohodě a s ní spojené rozsáhlé dohodě o volném obchodu mezi EU a Ukrajinou dlouhodobé výhrady. Obává se mimo jiné, že pakt, který rozpoutal krizi mezi Moskvou a Kyjevem, zasáhne ruský vývoz na Ukrajinu.

V Bruselu o zmíněné dohodě jednají ukrajinští a ruští ministři s evropskými experty. Podle diplomatů, na které se odvolává agentura Reuters, Brusel poskytne Rusku více času, aby se paktu mohlo přizpůsobit.

Krize vypukla loni poté, co tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odmítl podepsat už parafovanou asociační dohodu s EU. Odvolával se tehdy na hospodářské potíže, kdy by sblížení s unií v důsledku znamenalo problémy pro obchod s Ruskem. Až po jeho pádu podepsal na jaře politickou část dohody premiér Arsenij Jaceňuk, proceduru pak dokončil v červnu nový ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (uprostřed) s někdejším předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem (vlevo) a unijním prezidentem Hermanem Van Rompuyem při podpisu asociační dohodyUkrajinský prezident Petro Porošenko (uprostřed) s někdejším předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem (vlevo) a unijním prezidentem Hermanem Van Rompuyem při podpisu asociační dohody|ctk/apUkrajinský prezident Petro Porošenko (uprostřed) s někdejším předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem (vlevo) a unijním prezidentem Hermanem Van Rompuyem při podpisu asociační dohody

Západ mezitím kvůli ruskému přístupu ke krizi a kvůli ruské anexi ukrajinského Krymu uvalil sankce na vybrané ruské činitele, podniky a odvětví. Dnes svůj sankční seznam opět rozšířila Evropská unie. Uljukajev uvedl, že Moskva na západní sankce nechce odpovědět odvetnými opatřeními. „Nechtěli bychom hovořit o nějakém druhu odpovědi (na sankce), pamatujeme však na to,“ sdělil Uljukajev ruským novinářům.