Rusko vylučuje, že by v zimě mohlo omezit dodávky plynu do Evropy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Rusko nebude v zimních měsících omezovat dodávky zemního plynu do Evropy, aby tak zabránilo evropským zemím v reexportu suroviny na Ukrajinu. Rakouskému listu Die Presse to řekl ruský ministr energetiky Alexander Novak.

„Je to vyloučeno,“ prohlásil ministr. Rusko v polovině června zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu, a to kvůli sporům ohledně ceny a nezaplacených účtů.

Některé evropské země si v posledních dnech stěžují na pokles dodávek plynu z Ruska. Ruská plynárenská společnost Gazprom však tvrdí, že dodává plyn do Evropy podle dohodnutých kontraktů a že pokles se týká pouze takzvaného dodatečného objemu.

Dominantní prodejce plynu na Slovensku, společnost Slovenský plynárenský priemysel (SPP) potvrdil, že dnes podobně jako v uplynulých dvou dnech dostává z Ruska oproti plánu o zhruba čtvrtinu méně suroviny. Pokles dodávek pro SPP začal minulý týden, tehdy podnik zaznamenal asi desetiprocentní výpadek. Podle středečního oznámení slovenského ministra hospodářství Pavola Pavlise by země dokázala pokrýt domácí spotřebu i v případě propadu dodávek na polovinu objednaného množství. Pokud by došlo k ještě většímu výpadku, Slovensko by začalo dovážet plyn prostřednictvím zpětného toku z Česka a Rakouska.

Také polský provozovatel plynovodů Gaz-System oznámil, že dodávky z Ruska zůstávají na snížené úrovni z předchozích dnů a stále nesplňují požadavky polské plynárenské společnosti PGNiG. Polsko v předchozích dnech dostávalo 19 až 20 milionů krychlových metrů zemního plynu denně, což je prý o pětinu méně, než žádá PGNiG.

Zvítězí rozum?

Novak v rozhovoru s listem Die Presse nesouhlasil s tvrzením, že Gazprom dodávky do Evropy snižuje. „Tato interpretace je nesprávná. V těchto dnech byly objednávky vyšší než obvykle a Gazprom tuto zvýšenou poptávku nedokázal plně uspokojit,“ prohlásil. Ruský monopolní plynovodní podnik Gazprom ale včera prohlásil, že výpadek je způsoben technickým problémem.

Podle Novaka je nyní obtížné hodnotit vyhlídky na dosažení dohody o obnovení dodávek na Ukrajinu. „Doufám, že rozum zvítězí a dohody bude dosaženo,“ uvedl ministr. Novak rovněž zdůraznil, že Gazprom hodlá dodávat plyn do Evropy v souladu se smlouvami. Upozornil však, že Rusko nemůže zajistit, že Ukrajina část plynu určeného pro Evropu nepoužije pro vlastní potřebu. „Za velmi chladných dnů by mohl být všechen plyn odčerpán (Ukrajinou) a Evropa by mohla zůstat bez plynu,“ prohlásil.