Rusko zakázalo dovoz rybích výrobků z Lotyšska a Estonska

Ryby

Ryby Zdroj: Peter Hupka

Ruské úřady přechodně zakázaly dovoz konzervovaných ryb z Lotyšska a Estonska. Ruská veterinární a fytosanitární služba rozhodnutí zdůvodnila tím, že v rybích výrobcích se našly vysoké hodnoty jedovaté látky benzopyren. Vztahy mezi pobaltskými zeměmi a Ruskem procházejí v souvislosti s ruskou politikou vůči Ukrajině vážnou krizí. Lotyšští producenti rybích výrobků vyvážejí do Ruska zhruba polovinu svého úlovku.

Spory mezi Ruskem a pobaltskými státy o kvalitě rybích produktů se táhnou už několik let. Moskva zvýšila laboratorní kontroly rybích produktů a zakázala dovoz výrobků určitých firem.

Lotyšský ministr zemědělství Jánis Dúklavs uvedl, že krok Ruska tento zákaz rozšířit nemusí s bezpečností rybích výrobků souviset. „Nespojím možná tuto věc s předsednictvím Lotyšska v Radě EU, ale připomenu vám, že litevští producenti mléka měli podobný problém, když jejich země předsedala EU,“ sdělil ministr lotyšským médiím.

Ruské úřady v roce 2013 pozastavily veškerý dovoz mléčných výrobků z Litvy, oficiálně kvůli výhradám ke kvalitě dováženého zboží. Litva v té době předsedala Evropské unii a hostila summit EU s východními partnery, na kterém se k nevoli Moskvy měla podepisovat dohoda o přidružení Ukrajiny k EU.

K podpisu tehdy nedošlo, protože Kyjev rozhovory o asociační dohodě na poslední chvíli přerušil. Skutečnost, že tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odmítl asociační dohodu s EU podepsat, vyvolala v Kyjevě protesty, které přerostly v pouliční boje a svržení Janukovyčova proruského režimu.