Rusko zapojí do bojů v Sýrii i svou jedinou letadlovou loď

Letadlová loď Admirál Kuzněcov

Letadlová loď Admirál Kuzněcov Zdroj: čtk

Moskva vyšle svou jedinou letadlovou loď do východní části Středozemního moře. Oznámil to dnes ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Letadlová loď Admirál Kuzněcov se podle něj připojí k ostatním ruským plavidlům operujícím u syrských břehů. Šojgu neřekl, kdy bude letadlová loď na místě, ruská média hovoří o podzimu. Syrský zástupce při OSN prohlásil, že je syrská vláda připravena obnovit bez podmínek mírové rozhovory.

„Teď je v naší flotile ve východním Středomoří šest válečných lodí a tři nebo čtyři zásobovací plavidla. Abychom zvýšili naše bojové kapacity, připojíme k nim naši letadlovou loď Admirál Kuzněcov,“ sdělil ministr.

V New Yorku dnes jednala o Sýrii Rada bezpečnosti OSN a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na jejím zasedání řekl, že Rusko požaduje nestranné vyšetření pondělního útoku na humanitární konvoj v Sýrii. Zahynulo při něm na 20 lidí a byly zničeny dodávky pro Syřany. Rusko vyloučilo, že útok má na svědomí jeho nebo syrské letectvo; USA a syrská opozice na tom trvají.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov dnes v Moskvě prohlásil, že v době útoku byl na místě bezpilotní stroj Predator, jaký používají USA. Vyletěl prý z turecké základny v Incirliku, kterou využívá americká armáda.

„Tento druh bezpilotního stroje může nést také rakety. Naši západní kolegové dělají vše pro vyvolání mediálního šumu, aby se zapomnělo na tragédii v Dajr az-Zauru,“ prohlásil Konašenkov s odkazem na chybný sobotní americký útok, při němž zemřelo několik desítek syrských vojáků.

Šéf americké diplomacie John Kerry dnes v Radě bezpečnosti navrhl, aby byl vyhlášen zákaz letů nad všemi trasami používanými v Sýrii pro humanitární dodávky.

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek dnešní jednání Rady bezpečnosti hodnotil jako další důkaz nejednotného postoje k Sýrii. „V posledních dnech to vypadá, že bomby padají v Sýrii na kdekoho s výjimkou extremistů z IS. Pravidelně se bombardují nemocnice a tragédie humanitárního konvoje je dalším odporným válečným zločinem,“ sdělil na twitteru.

Rusko a USA vyjednaly 9. září pro Sýrii příměří, ale syrská armáda oznámila v pondělí večer, že klid zbraní skončil. Téměř okamžitě byly obnoveny útoky na Halab, v jeho východní části kontrolované opozicí v noci na dnešek napočítali svědci 100 výbuchů.

Turecko pokračovalo v náletech na pozice radikálů z Islámského státu (IS) a ohlásilo, že tři bojovníci IS byli zabiti a zničeno 103 objektů používaných radikály. Podle zástupce syrské opozice dnes při útocích zahynulo v provinciích Halab a Idlib 23 civilistů.

Také si přečtěte:

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun při zahájení schůze RB OSN vyzval země, které mají vliv na strany bojující v Sýrii, aby ho využily k obnově příměří. „Je třeba, aby Syřané „mohli vyjednávat a vyjít z pekla, do nějž byli uvrženi. Tragédie v Sýrii je hanbou nás všech,“ řekl Pan Ki-mun.

Syrský zástupce při OSN Bašár Džaafarí v RB OSN prohlásil, že syrská vláda je připravena zúčastnit se dalšího kola mírových rozhvoroů.

„Nestaneme se dalším Irákem nebo Libyí. Moje je země je připravena obnovit vnitrosyrský dialog bez podmínek a v souladu s principy, na nichž byl tento dialog zahájen. Chceme dospět k politickému řešení, o němž rozhodnou Syřané,“ řekl Džaafarí. Minulá kola mírových rozhovorů se konala v Ženevě za patronace OSN, ale nepřinesla výsledek. Poslední kolo ztroskotalo kvůli obnoveným bojům v Sýrii.