Rusko zpřísní pravidla pro Ukrajince, bude vyžadovat pasy i pracovní povolení

Hraniční přechod Nechotejevka mezi Ruskem a Ukrajinou

Hraniční přechod Nechotejevka mezi Ruskem a Ukrajinou Zdroj: Дар Ветер, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Ruské přistěhovalecké úřady od Nového roku zpřísní pravidla pro pobyt a zaměstnávání tisíců přistěhovalců z Ukrajiny. Avizoval to v ruském vládním listu Rossijskaja gazeta šéf Federální migrační služby Konstantin Romodanovskij.

„V roce 2014 jsme přistupovali k ukrajinským občanům krajně liberálně. Jistě se v roce 2015 vrátíme do obvyklých kolejí a budeme přistupovat k ukrajinským občanům jako k jiným (přistěhovalcům). Samozřejmě s výjimkou těch, kteří byli nuceni opustit Ukrajinu a z objektivních příčin se nemohou vrátit,“ řekl Romodanovskij.

Až dosud Ukrajinci mohli v Rusku pobývat a pracovat po 90 dnů bez jakýchkoliv povolení, přičemž pro prodloužení této lhůty stačilo z Ruska třeba jen na hodinu vyjet a vzápětí se zase vrátit. K překročení hranice stačila ukrajinská obdoba občanského průkazu, připomněla BBC.

Od Nového roku ale Moskva zpřísňuje pravidla pro přistěhovalce a dovolí vjezd na své území jen na cestovní pasy, s výjimkou Bělorusů a Kazachů ze společné celní a hospodářské unie, a možná také Kyrgyzů, kteří se ke vstupu do této unie chystají. Ukrajinci kromě pasů budou muset také žádat o pracovní povolení.

V Rusku se podle místních úřadů na počátku prosince nalézalo téměř 2,5 milionu Ukrajinců. Asi 850 tisíc z nich podle Romodanovského přijelo kvůli konfliktu na východě Ukrajiny, kde si boje mezi proruskými separatisty a vládními vojsky vyžádaly přes 4700 obětí.

Putin připravuje národ na stagnaci, plán na cestu z krize ale nemá