Rusko zvýší svou jadernou sílu, do služby zařadí pět raketových pluků

Ruský prezident Vladimir Putin (za ním ministr obrany Sergej Šojgu)

Ruský prezident Vladimir Putin (za ním ministr obrany Sergej Šojgu) Zdroj: CTK

Do aktivní služby Rusko letos zařadí pět nových pluků strategických raketových jaderných sil a na západě země vytvoří tři nové armádní divize. O posílení strategických jaderných sil hovořila Moskva opakovaně, naposledy tuto otázku zmínil loni v prosinci ruský prezident Vladimir Putin.

„Hlavní úsilí by se mělo soustředit na posílení potenciálu našich strategických jaderných sil a uskutečnění vesmírných obranných programů,“ řekl Šojgu. „Do aktivní služby v roce 2016 vstoupí pět raketových pluků, vybaveny budou moderními raketovými komplexy,“ dodal.

Šojgu důvody chystaného posílení ruských vojenských sil v západním vojenském okruhu nesdělil, uvedl jen, že je to jeden z nejdůležitějších úkolů jeho ministerstva pro letošní rok. Zároveň také řekl, že každý vojenský okruh musí v letošním roce počítat s namátkovými kontrolami.

Biliony na přezbrojení

Ruské ozbrojené síly nyní procházejí rozsáhlým programem přezbrojení. Na pořízení desítek nových plavidel, stovek letadel a raket a tisícovek tanků a dalších zbraní se má do roku 2020 vynaložit 22 bilionů rublů (přes sedm bilionů korun), i když ruská ekonomika zažívá potíže kvůli poklesu cen ropy na světovém trhu a západním sankcím.

Loni ruská armáda dostala 35 nových mezikontinentálních balistických raket, 243 letounů, 90 systémů protivzdušné obrany a 1172 tanků a dalších ozbrojených vozidel. Námořnictvo má dvě nové jaderné ponorky vybavené mezikontinentálními balistickými raketami, dvě univerzální ponorky a osm válečných lodí.

Vztahy Ruska se Západem prudce ochladly na úroveň studené války po ruské anexi Krymu a rozpoutání proruského povstání na východě Ukrajiny proti novému prozápadnímu režimu v Kyjevě.