Ruskou ekonomiku čeká propad o pět procent, předpovídá EBRD

Ruský ministr financí Siluanov odhadl propad ruské ekonomiky na čtyři procenta, EBRD jedno přidala.

Ruský ministr financí Siluanov odhadl propad ruské ekonomiky na čtyři procenta, EBRD jedno přidala. Zdroj: ctk/AP

Ruská ekonomika zaznamená v letošním roce propad o téměř pět procent. Předpověděla to Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD). Upozornila přitom, že nepříznivý hospodářský vývoj v Rusku bude mít dopady i na další rozvíjející se země, které mají na ruskou ekonomiku vazby. Celá skupina rozvíjejících se ekonomik, ve kterých EBRD působí, by tak letos měla vykázat první pokles od roku 2009. Slovenskou ekonomiku čeká podle EBRD růst 2,6 procent.

EBRD nyní předpokládá, že celkový hrubý domácí produkt těchto zemí se v letošním roce sníží o 0,3 procenta. Ještě v září banka počítala s růstem, a to o 1,7 procenta.

Region EBRD tvoří rozvíjející se země ve střední, východní a jižní Evropě a dále v Asii a Severní Africe. Českou ekonomiku výhled nezahrnuje, protože banka už Česko zařazuje mezi vyspělé země.

Ekonom EBRD Hans Peter Lankes upozornil, že i nová prognóza je spojená se značnými riziky. Poukázal například na nebezpečí eskalace ukrajinské krize či na možnost dalšího poklesu cen ropy, který sráží ruskou ekonomiku.

„Další výrazný propad cen ropy by v ruské ekonomice zvýšil finanční tlaky, což by se odrazilo také ve východní Evropě, na Kavkazu a ve Střední Asii,“ prohlásil Lankes.

Těžba ropy patří ke klíčovým odvětvím ruské ekonomiky. Levná ropa má negativní dopady také na vývozce energie z Kazachstánu, Ázerbájdžánu a Turkmenistánu. Na druhou stranu by však pokles cen ropy mohl rozvíjejícím se ekonomikám pomoci vyrovnat se s důsledky předpokládaného zpřísňování měnové politiky ve Spojených státech, píše EBRD.

Maďarská výjimka

Odhad letošního růstu rozvíjejících se ekonomik ve střední Evropě a Pobaltí banka snížila o 0,2 procentního bodu na 2,6 procenta. V Rusku nyní počítá s propadem o 4,8 procenta, zatímco ještě v září předpovídala pokles jen o 0,2 procenta. EBRD je tedy mnohem pesimističtější než Světová banka, která minulý týden propad ruské ekonomiky odhadla na 2,9 procenta.

Slovenské ekonomice EBRD předpovídá růst tempem 2,6 procenta z dříve předpokládaných tří procent. Růstovou prognózu pro polskou ekonomiku zhoršila o 0,3 procentního bodu na tři procenta, odhad růstu Maďarska však zvýšila, a to na 2,4 procenta z dosavadních 2,2 procenta.

EBRD byla založena v roce 1989 s cílem pomoci bývalým komunistickým zemím při přechodu k tržnímu hospodářství. Má pomáhat rozvoji finančních institucí, právního systému či infrastruktury, a také podporovat soukromé podnikání a privatizaci.