Ruský ministr financí vyhlíží propad ekonomiky až o čtyři procenta

Ruský ministr financí Anton Siluanov

Ruský ministr financí Anton Siluanov Zdroj: Kremlin.ru via Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Ruská ekonomika by v příštím roce mohla klesnout o čtyři procenta, řekl ministr financí Anton Siluanov, jehož rezort přepočítal rozpočtový výhled, aby zohlednil propad cen ropy. Pokud ceny v průměru zůstanou kolem 60 dolarů za barel, mohl by rozpočtový deficit Ruska překročit tři procenta hrubého domácího produktu.

Kreml už na začátku měsíce připustil, že ekonomika v příštím roce zřejmě klesne o jedno procento. Ruský premiér Dmitrij Medveděv ale tento týden upozornil, že Rusku hrozí období hluboké recese.

Výhled vlády je o něco lepší než prognóza ruské centrální banky. Ta v polovině prosince předpověděla, že tamní ekonomika příští rok vykáže pokles o zhruba 4,5 procenta, pokud ceny ropy zůstanou na úrovni kolem 60 dolarů za barel. 

Čtěte o problémech ruských bank

Siluanov prohlásil, že pokud ceny ropy nestoupnou ze současných zhruba 60 dolarů na barel, bude Rusko příští rok hospodařit s rozpočtovým schodkem více než tři procenta HDP. „Při ceně 70 dolarů za barel musíme rozpočet vyrovnat do roku 2017,“ upozornil.

„Příští rok budeme muset bez pochyby zapojit rezervní fond,“ prohlásil podle agentury Reuters ministr. Zmínil přitom jeden ze dvou ruských fondů, které mají sloužit k podpoře ekonomiky v době krize.

Výhled ruské ekonomiky se značně zhoršuje už od léta, a to kvůli čím dál výraznějšímu propadu cen ropy a přitvrzování západních sankcí kvůli ruskému přístupu k ukrajinské krizi. Negativně na ekonomiku působí také odliv zahraničních investic a propad rublu, jehož kurz letos proti dolaru ztratil více než 40 procent. 

Siluanov očekává, že příští rok se bude směnný kurz rublu pohybovat kolem 51 rublů za dolar. Ruská měna zažila minulý týden propad až na 80 rublů za dolar, i když v prvním pololetí se kurz pohyboval v rozmezí 30 až 35 rublů za dolar. Nyní se dolar prodává za zhruba 52 rublů. 

Vývoj ruské míry růstu