Ruský admirál: Dobrovolníky z Donbasu možná přesuneme do Sýrie

ilustrační foto, separatisté na Donbasu útočí na Ukrajinská vojska

ilustrační foto, separatisté na Donbasu útočí na Ukrajinská vojska Zdroj: ctk/ap

Šéf branného výboru ruské sněmovny, admirál Vladimir Komojedov nevyloučil, že by se v řadách syrských vládních vojsk bojujících s "mezinárodními teroristy" mohli objevit ruští dobrovolníci se zkušenostmi z bojů v ukrajinském Donbasu. Tato jednotka by prý mohla být o síle praporu až brigády, tedy asi 800 až 3000 vojáků. Ruský prezident Vladimir Putin až dosud ruskou účast v pozemních operacích odmítal.

„Jak se zpívá v známé písni, komsomolce-dobrovolníky nezastavíš. Dozajista se v řadách syrské armády objeví jednotka z ruských dobrovolníků s bojovými zkušenostmi,“ řekl Komojedov agentuře Interfax ke zprávám, že po boku Syřanů už Rusové válčí. Prý si tak mohou vydělat pěkné peníze.

„Co je tam tahne? Kromě ideí samozřejmě peníze,“ poznamenal admirál. Připomněl také, že podle odhadů v řadách Islámského státu a dalších radikálních uskupení válčí 2500 až 5000 ruských občanů, vesměs Kavkazanů, a také obyvatel postsovětských středoasijských republik. Interfax podotkl, že prý dobrovolníci v jednotkách Bašára Asada údajně dostávají 50 dolarů za den (asi 1200 korun).