Ruský konvoj zamířil k odbavení, kontrolu má urychlit scanner

Ruský humanitární konvoj míří k odbavení

Ruský humanitární konvoj míří k odbavení Zdroj: ctk/ap

Ruské kamiony s humanitární pomocí pro východní Ukrajinu, které skoro týden čekaly na rusko-ukrajinské hranici, začaly vjíždět na hraniční přechod k odbavení. Oznámila to ruská i ukrajinská média s odvoláním na reportéry, kteří konvoj provázejí. Podle Kyjeva odbavení z ukrajinské strany začne nejdříve ve čtvrtek, protože Rusové prý ještě nedodali všechny potřebné dokumenty.

„Prvních 16 bílých vozů KamAZ vjelo na hraniční přechod Doněck-Izvaryne,“ ohlásila agentura ITAR-TASS. Dodala, že ruské a ukrajinské úřady se dohodly na postupu při kontrole nákladu i na tom, že každý vůz bude provázet pracovník Mezinárodního výboru Červeného kříže.

Na přechod byl dopraven scanner umožňující rychlou prohlídku nákladu. Zatím však není jasné, jak dlouho odbavení téměř 270 nákladních vozů s bezmála 2000 tunami nákladu potrvá.

Kamiony podle listu Ukrajinska pravda procházejí zatím jen ruskou kontrolou, odbavování na ukrajinské straně dosud nezačalo, i když pohraničníci a celníci jsou na místě. Mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko listu vysvětlil, že ukrajinské odbavování bude moci začít nejdříve ve čtvrtek, protože ukrajinská strana dosud nedostala od Rusů potřebné dokumenty.

Kolona kamionů, přezdívaná ukrajinskými médii „Putinův konvoj“, vyrazila z Moskevské oblasti 12. srpna a od dva dny později dorazila k hranici, kde dosud čekala na odbavení a na bezpečnostní záruky, umožňující projet oblastí bojů mezi vládními jednotkami a proruskými vzbouřenci do Luhanska. O toto město nyní ukrajinská armáda a proruští povstalci svádějí tvrdé boje. Většina šedesátikilometrové silnice mezi ruskou hranicí a Luhanskem je podle rebelů momentálně neprůchodná.