Ruský miliardář prý končí s byznysem, vrhá se do politiky

Před volbami Michail Prochorov řečnil na protivládních demonstracích, nyní má šanci se na vládě podílet

Před volbami Michail Prochorov řečnil na protivládních demonstracích, nyní má šanci se na vládě podílet Zdroj: profimedia.cz

Ústup z podnikatelské sféry a stoprocentní nasazení v politice dnes v Moskvě na sjezdu politické strany Občanská platforma ohlásil jeden z nejbohatších Rusů, miliardář Michail Prochorov. Delegáty rovněž seznámil se základními body svého politického programu, z nichž některé média označují za překvapivé.

Prochorov založil Občanskou platformu letos v červenci poté, co jeho dřívější strana Pravá věc prodělala rozkol. Letos v březnu se podnikatel zapojil do boje o post ruského prezidenta a zaznamenal nečekaný úspěch, když s téměř osmi procenty hlasů skončil třetí.

Na žebříčku ruských boháčů se mu ovšem dařilo méně: letos klesl z třetí na sedmou příčku, když se jeho majetek podle časopisu Forbes ztenčil z 18 na přibližně 13 miliard dolarů. Jeho podnikatelské aktivity bude nyní samostatně řídit Prochorovova investiční skupina Onexim.

V projevu na sjezdu dnes Prochorov prohlásil, že Rusko potřebuje fungující národnostní a náboženskou politiku. Protože země je sekulární, nesmí dopustit, aby kterékoli náboženství zasahovalo do systému školství a vzdělávání. Vůdce Občanské platformy zároveň vyzval k regulaci pracovního přistěhovalectví a zároveň k vytvoření atmosféry příznivější migrantům.

Překvapení vyvolaly Prochorovovy představy o správním uspořádání federace. Dosavadní národní republiky a autonomní oblasti, které byly svého času chloubou sovětské a ruské národnostní politiky, označil Prochorov za „stalinsko-leninský přežitek,“ který je v podmínkách 21. století nefunkční. Hranice národních republik podle něj vytvářejí „ghetta“, kde si místní zkorumpované mocenské strukturu uzurpují moc.

„Měli bychom čestně přiznat, že daný stalinsko-leninský systém je už neúčinný a nehodí se do naší doby,“ prohlásil Prochorov. Zároveň uznal, že změna administrativního dělení federace by musela projít komplikovaným ústavním procesem.