Ruský patriarcha Kirill vysvětil nový chrám v západoruské Katyni

Katyň

Katyň Zdroj: profimedia.cz

Patriarcha ruské pravoslavné církve Kirill dnes v západoruské Katyni vysvětil nový chrám Vzkříšení páně, jehož základní kámen před dvěma lety položili tehdejší ruský premiér a nynější prezident Vladimir Putin spolu s předsedou polské vlády Donaldem Tuskem. Chrám je připomínkou smrti tisíců polských zajatců, které sovětská tajná policie nechala na jaře roku 1940 postřílet v katyňském lese.

„Katyň je místem našeho společného smutku,“ řekl při ceremoniálu patriarcha Kirill. „Nic nesbratřuje tak jako společné hoře. Věřím, že od tohoto okamžiku začne nová etapa v rozvoji vztahů mezi Ruskem a Polskem,“ uvedl v bohoslužbě, které se spolu s ruskými duchovními a vojáky zúčastnili důstojníci polské armády a pozůstalí po obětech masakru.

Sovětský svaz dlouhá desetiletí popíral, že katyňské vraždění má na svědomí tajná policie NKVD, jeho představitelé svalovali vinu na nacistické Německo. Ruská strana sice v poslední době dělá vůči Polákům některé vstřícné kroky, masakr ale odmítá uznat za genocidu a jeho oběti rehabilitovat. Nepředala rovněž Varšavě část dobové dokumentace, kterou odmítá odtajnit.

Polský vojenský atašé v Moskvě Jaroslaw Nawrotek dnes agentuře Interfax řekl, že Varšava bude žádat Moskvu o vydání utajovaných dokumentů, dokud je neobdrží. „Musíme znát historickou pravdu, a proto potřebujeme všechny dokumenty, které se ke Katyni vztahují. Budeme žádat, aby nám byly vydány,“ konstatoval.

Katyňský memoriální komplex má dvě části - polskou a ruskou. V polské jsou hroby víc než 4000 polských důstojníků postřílených v roce 1940, v ruské pak těla obětí stalinských represí z konce 30. let minulého století.