Ruský pilot tvrdí, že nebyli varováni, turecká armáda opak

Sestřelení ruské stíhačky

Sestřelení ruské stíhačky Zdroj: CTK

Navigátor ruského bombardéru Su-24, který v úterý sestřelily turecké stíhačky, popřel, že by bombardér přeletěl hranice Turecka a že by Turci posádku předem varovali. Turecká armáda naopak zveřejnila údajný zvukový záznam, podle kterého Turci varovali ruský bombardér před tím, než jej stíhačky sestřelily u hranic Turecka a Sýrie. Na nahrávce je podle agentury Reuters slyšet výzva ke změně kurzu letounu.

„Ne, vylučuji to (proniknutí do tureckého vzdušného prostoru), ani na jedinou sekundu se to nestalo, a to tím spíše, že jsme letěli ve výši okolo 6000 metrů, počasí bylo jasné. Celý náš let až do výbuchu rakety jsem plně kontroloval, měl jsem přehled, kde je hranice a kde se nalézáme. Ani nehrozilo, že bychom se dostali do vzdušného prostoru Turecka,“ řekl novinářům Konstantin Murachtin.

Zdůraznil také, že turecká strana ruský letoun před sestřelením nijak nevarovala, ani rádiem, ani vizuálně. „Žádné kontakty vůbec nebyly,“ řekl. „Kdyby nás chtěli varovat, mohli se ukázat, nabrat souběžný kurz. Ale nic takového se nestalo. Raketa zasáhla ocas našeho letadla nenadále,“ dodal s tím, že v opačném případě by se posádka bombardéru pokusila únikovým manévrem vyhnout se zásahu.

Celý náš let až do výbuchu rakety jsem plně kontroloval, měl jsem přehled, kde je hranice a kde se nalézáme

Ruský letoun sestřelili Turci, protože Rusové údajně nereagovali na varování, že se blíží do tureckého vzdušného prostoru. Rusko tvrdí, že se ruský stroj nad Turecko nedostal. Jednoho ze dvou letců, kteří se katapultovali po úterním sestřelení svého letadla nad turecko-syrskou hranicí, zachránili syrští vojáci.

„Jeden člen posádky byl zraněn palbou při seskoku padákem a na zemi ho islamisté brutálně zabili. Druhému se podařilo uniknout a podle poslední informace jej našli syrští vojáci (…),“ řekl francouzské rozhlasové stanici Europe 1 ruský velvyslanec v Paříži Alexandr Orlov. Syřané nalezeného letce převážejí na ruskou základnu v Sýrii.

K záchraně pilotů ruská armáda v úterý poslala vrtulníky, z nichž jeden byl zasažen palbou ze země a o život přišel další ruský voják. Zbylou posádku sestřeleného vrtulníku se podařilo dostat do bezpečí. Kapitán Murachtin podle místního tisku v Lipecku, kde se nalézá letecká základna, loni - s jiným pilotem - vyhrál mezinárodní soutěž ruských, běloruských a čínských letců v kategorii bombardérů. Jako odměnu letci dostali terénní vozidlo Land Rover Freelander.

Prezident Vladimir Putin udělil Murachtinovi vysoké státní vyznamenání za odvahu. Stejný řád posmrtně dostal Alexandr Pozynič z jednotky námořní pěchoty, který přišel o život během pátrání po sestřelených pilotech. Pilot Oleg Peškov byl posmrtně vyznamenán titulem Hrdina Ruska.

Jde o první oficiálně přiznané ruské ztráty v bojových operací v Sýrii, kde již dříve jeden ruský voják spáchal sebevraždu.