Ruský Rolls-Royce pro Putina je za dveřmi. Má vzpomenout na sovětské legendy

vůz pro Putina

vůz pro Putina Zdroj: Auto.cz

Vladimír Putin
limuzína pro Putina
limuzína pro Putina
limuzína pro Putina
limuzína pro Putina
7
Fotogalerie

Projekt nové ruské státnické limuzíny spěje do finále. Veřejnosti bude vůz představen ještě během letošního roku. Rusko chce po letech opět vyrábět luxusní limuzíny, které mají vzpomenout na někdejší ZiLy z éry Sovětského svazu. Projekt státnických vozů „Průvod“ už spěje do finále, jak přiznal ruskému deníku Izvestija ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov. První model bude představen ještě letos, uvádí portál Auto.cz.

Odborná veřejnost si vozidlo bude moci poprvé oficiálně prohlédnout na letošním autosalonu v Moskvě, jehož letošní ročník se koná na přelomu srpna a září. K vidění by ale vůz mohl být k vidění už mnohem dříve. Stále není vyloučeno, že se zúčastní květnové inaugurace prezidenta Vladimira Putina, který příští měsíc zahájí své další funkční období.

„Doufám, že bude prezident vůz používat již velice brzo,“ říká Manturov s tím, že k závěrečným testům bude automobil předán ještě v dubnu.

Chystaný automobil má již za sebou nárazové zkoušky, které podle Manturova dopadly pozitivně. „Technologie a know-how vyvinuté v rámci tohoto projektu jsou účinné,“ tvrdí ministr.

Vývoj nové státnické limuzíny, která bude nabídnuta i do běžného prodeje, má na starosti ruské státní výzkumné centrum (NAMI). Na projektu se ale podílí i další firmy jako Porsche Engineering nebo ruská Ruskaja Koža, která poskytne kožené čalounění do interiérů chystaného auta. Samotnou výrobu bude mít na starosti firma Soers, vlastník automobilky UAZ. I přes blížící se představení však stále není jasné, jakou značku novinka použije. Stále tak není vyloučeno využití slavného označení ZiL.

Vedle výchozího, asi 5,5 metru dlouhého sedanu, který bude představen jako první, bude technika použita i pro další modely. Konkrétně půjde o SUV nebo minibus. Jestliže sedan a SUV mají být poháněny nově vyvinutým osmiválcem (k dispozici má být dokonce i dvanáctiválec), pro minibus se počítá se čtyřválcem.

Více zpráv čtěte na Auto.cz.