Rusové chtějí Kurilské ostrovy pojmenovat po sovětských generálech. Japonci protestují

Dmitrij Medveděv na Kurilách

Dmitrij Medveděv na Kurilách Zdroj: reuters

Japonsko předložilo oficiální protest proti rozhodnutí Ruska pojmenovat některé z Kurilských ostrovů po bývalých sovětských generálech a politicích. Jižní část souostroví, kterou Moskva anektovala po druhé světové válce, je předmětem vleklého sporu mezi oběma zeměmi. Podle nového výnosu ruské vlády má jeden z ostrovů nést jméno generála Kuzmy Děrevjanka, který v roce 1945 přijal kapitulaci Japonska. Informovala o tom dnes agentura DPA.

"Pojmenování ostrovů je v rozporu s postojem naší země a je nesmírně politováníhodné. Japonsko podalo diplomatickou cestou v pondělí protest," uvedl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga. Dodal nicméně, že krok Moskvy nenaruší pokračující jednání mezi Japonskem a Ruskem o Kurilských ostrovech.

Ruská agentura TASS v sobotu informovala, že pět neobydlených ostrovů souostroví bylo pojmenováno po bývalých sovětských generálech a dalších osobnostech. Výnos podle agentury podepsal ruský premiér Dmitrij Medveděv. Jeden z ostrovů na základě zmíněného výnosu ponese jméno dlouholetého sovětského ministra zahraničí Andreje Gromyka.


Vše o Rusku čtěte zde >>>


Kurilské souostroví se nachází na Dálném východě mezi Kamčatským poloostrovem a japonským ostrovem Hokkaidó. Jeho jižní část je předmětem letitého sporu Ruska s Japonskem. Moskva ji anektovala po druhé světové válce a Tokio ji považuje za součást svého území. Navzdory občasným pokusům o smír se od války spor nepohnul z místa a brání podpisu mírové smlouvy mezi oběma zeměmi.

Video placeholde
Kurily • Reuters