Rusové dostanou první Mistral, pokud na Ukrajině vydrží příměří

Francouzská válečká loď třídy Mistral

Francouzská válečká loď třídy Mistral Zdroj: CC BY-SA 2.0 FR: Rama - Wikimedia Commons

Francie dodá Rusku koncem měsíce první ze dvou objednaných bojových lodí třídy Mistral, pokud příměří na Ukrajině bude zcela dodržováno. Prohlásil to francouzský prezident François Hollande. Podle Západu proruští povstalci na východě Ukrajiny zatím pokračují v ostřelování ukrajinských sil bez ohledu na příměří vyhlášené 5. září.

„Je nutné, aby příměří na Ukrajině bylo zcela respektováno a aby plán řešení krize dohodnutý v září v Minsku byl celý uplatněn,“ odpověděl Hollande novinářům po příletu do Milána na summit Evropská unie-Asie na otázku, zda Francie předá první Mistral Rusům.

Připravenost předat za této podmínky ruskému válečnému námořnictvu řídící a výsadkové plavidlo, které při misích může převážet vrtulníky a tanky či velitelské štáby, vyjádřila Paříž již dříve. A to přesto, že někteří západní spojenci v čele s USA podobné posílení ruské armády na pozadí ukrajinské krize odmítají.

Tři roky starý kontrakt

Kontrakt v hodnotě 1,12 miliardy eur (takřka 31 miliard Kč) podepsala Francie s Ruskem v roce 2011, tedy před ukrajinskou krizí. Francie zakázku přerušila počátkem září kvůli ruskému podílu na ukrajinské krizi, ale i po tlaku ze zahraničí. Paříž totiž kvůli kontraktu čelila rozsáhlé kritice ze strany Evropská unie i Spojených států.

Rusové již cvičí na lodi

První loď nazvaná Vladivostok se připravuje na předání Rusku v západofrancouzském přístavu Saint-Nazaire. Podle plánů by se tak mělo stát 1. listopadu. Ovládat plavidlo se již na něm ve Francii cvičí 400 ruských námořníků.

Druhá loď by měla být dokončena do konce nadcházejícího roku. Byla pojmenovaná Sevastopol po velkém přístavu na Krymu. Poloostrov v březnu Rusko přes zahraniční protesty vzalo Ukrajině.