Rusové na jihu země rozprášili buňku islamistů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ruské bezpečnostní síly zabily při protiteroristické akci na jihu evropské části Ruska nejméně 11 muslimských extremistů hlásících se k organizaci Islámský stát (IS). S odvoláním na mluvčího Národního protiteroristického výboru (NAK) Alexandra Poljakova o tom informovala agentura Interfax.

Tiskové středisko NAK v první zprávě uvedlo, že na předměstí metropole zakavkazské Kabardsko-Balkarské autonomní republiky Nalčiku bylo zabito deset ozbrojenců. Všichni prý přísahali věrnost radikálnímu Islámskému státu, který ovládá rozsáhlá území v Sýrii a v Iráku.

Výbor upřesnil, že během speciální operace byl objeven podzemní úkryt, v němž se schovávala skupina „banditů“. Na výzvu, aby složili zbraně a vzdali se, zahájili ozbrojenci palbu a použili přitom i granáty. Operace podle Interfaxu ještě pokračuje.

V oblasti severního Kavkazu na jihu Ruska, kde většinu obyvatelstva tvoří lidé muslimského vyznání, dochází často ke střetům bezpečnostních sil s kriminálními bandami nebo s extremistickými ozbrojenými skupinami. Islamisté chtějí v regionu vytvořit „emirát“ nezávislý na Moskvě.