Hawking varuje: Trump může ze Země udělat neobyvatelnou Venuši, musíme kolonizovat vesmír

Stephen Hawking

Stephen Hawking Zdroj: profimedia

Snímky z Mezinárodní vesmírné stanice: Skandinávie v noci
Snímky z Mezinárodní vesmírné stanice: Havaj
Snímky z Mezinárodní vesmírné stanice: jezero Čad a Sahara
Snímky z Mezinárodní vesmírné stanice: Solná pole v západní Austrálii
Snímky z Mezinárodní vesmírné stanice: Město Sfax v Tunisku
11
Fotogalerie

Řady kritiků amerického prezidenta Donalda Trumpa získaly zvučnou posilu. Naposledy se do nejbohatšího muže, který kdy ovládal Bílý dům, opřel známý fyzik Stephen Hawking. Rozhodnutí amerického prezidenta opustit Pařížskou klimatickou dohodu prý může vést k bodu zvratu, který přemění Zemi na Venuši. Její průměrná teplota je 464 stupňů Celsia.

Pětasedmdesátiletý teoretický fyzik to řekl v rozhovoru pro BBC. „Jsme blízko bodu zlomu, globální oteplování se pak stane nezvratným. Trumpovo rozhodnutí může dostat Zemi za pomyslnou hranu, planeta by pak byla jako Venuše,“ řekl Hawking s tím, že by zde nepršela voda, ale kyselina sírová.

Držitel mnoha významných cen za celoživotní dílo varuje před dalšími možnými vážnými následky, které odstoupení USA od klimatické dohody může pro planetu znamenat.

„Odmítnutím důkazů o existenci klimatických změn a opuštěním Pařížské dohody Trump způsobí ekologické škody, kterým šlo předejít. Ohrožují přírodní svět patřící nám a našim dětem,“ prohlásil.

Hawking ovšem nabízí radikální řešení, a to ne pouze kvůli adresátovi jeho výše popsané kritiky. Vědec tvrdí, že lidstvo musí najít způsob, jak obydlovat nová místa ve vesmíru.

„Bojím se, že evoluce má v sobě vestavěnou chamtivost a agresi. Nepozorujeme žádnou známku snížení rizik konfliktů, rozvoj militarizovaných technologií a zbraní hromadného ničení by mohl způsobit katastrofu,“ varoval Hawking a dodal: „Nejlepší cesta k tomu, aby lidská rasa přežila, je budování nezávislých kolonií ve vesmíru.“

Tato myšlenka není nová, Hawking na důležitost nalézání způsobů jak obydlovat nová místa ve vesmíru upozorňuje už dlouho. Často zdůrazňuje, že pokud v tomto úkolu lidstvo nenalezne řešení, jeho existence brzy skončí.

Znatelně střídmější pohled na možné důsledky odchodu USA z Pařížské úmluvy ovšem již dříve vyjádřil v rozhovoru pro deník E15 někdejší státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Podle něj je velmi pravděpodobné, že se budou jednotlivé americké státy klimatickou dohodou dál dobrovolně řídit. „Vyplatí se jim to, Trump nerozumí proměnám ekonomiky,“ řekl Prouza.

Typickým příkladem je prý Kalifornie. „Ta byla kdysi hodně špinavá, v posledních několika letech ale hodně investovala do alternativních zdrojů energie. Dnes zažívá ekonomický boom,“ uvedl Prouza.

USA mohou z Pařížské klimatické dohody vystoupit nejdříve v roce 2020. Pokud půjdou všechny legislativní procedury nejrychleji, jak je to možné, Spojené státy od dohody odstoupí čtvrtého listopadu 2020. Tedy jeden den po příštích prezidentských volbách. Pokud Trump neobhájí svůj mandát, návrat USA k mezinárodní úmluvě tak může zjednat nový prezident.