Rusové se „sexuální poruchou“ nesmí řídit auto, rozhodla vláda

Doprava v Rusku (ilustrační foto)

Doprava v Rusku (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Taema Dreiden via Flickr

Rusko přitvrzuje v boji proti lidem s odlišnou sexuální orientací. Mezi poslední novinky patří zákaz vydávat nové řidičské průkazy těm, kteří trpí duševní poruchou. Mezi poruchy přitom podle zákona patří i transsexualita, fetišismus nebo exhibicionismus.

Ruská vláda tvrdí, že do budoucna zpřísní lékařské kontroly žadatelů o řidičský průkaz. V celé zemi je totiž příliš mnoho dopravních nehod, jak informoval web BBC.

Co podle vlády způsobuje dopravní nehody? Fetišismus, exhibicionismus, voyeurismus, ale také gamblerství nebo kleptomanie. Původní návrh zákona dokonce počítal s tím, že řidičský průkaz nedostanou ani homosexuálové, lidé s těžším tělesným postižením či lidé s nedostatečným tělesným vzrůstem.

Je to diskriminace, tvrdí odpůrci

Asociace ruských právníků pro lidská práva považuje nový zákon za diskriminační. Právníci budou prý požadovat vysvětlení od ruského ústavního soudu a také pomoc od mezinárodních organizací pro lidská práva.

Ruský psychiatr Michajl Strachov upozornil, že definice „poruchy osobnosti“ je v zákoně příliš vágní. Některé z uvedených poruch určitě nemají vliv na to, jak člověk řídí auto, uvedl psychiatr.

Přísnější prohlídky mají podle zastánců smysl

Novinka má nicméně i své zastánce. Mezi ně patří například Unie profesionálních řidičů. „Máme příliš mnoho úmrtí na silnicích. Věříme, že zpřísnění zdravotních požadavků na uchazeče je zcela oprávněné,“ uvedl šéf Unie Alexandr Kotov.

Proti sexuálním odlišnostem bojuje Rusko dlouhodobě. Už v roce 2013 vstoupil v platnost zákon, který na veřejných místech zakazuje takzvanou propagaci netradičních životních stylů. Mezi ně patří právě i homosexualita.

Vysoká úmrtnost na ruských silnicích
Rusko patří mezi „vyspělé“ země s nejvyšším počtem smrtelných nehod na počet automobilů. V roce 2012 se v Rusku zabilo při nehodách 28 000 lidí, to je 55 osob na 100 tisíc automobilů. V Česku je tento poměr 13 osob na 100 tisíc aut. Jen pro zajímavost je statisticky nejhorší Středoafrická republika, ve které činí roční úmrtnost 13 470 lidí na 100 tisíc aut.