Rusové stojí za Putinem, skoro polovina by podpořila i nasazení pěšáků v Sýrii

Rudé náměstí v Moskvě

Rudé náměstí v Moskvě Zdroj: Adam Baker via Wikimedia Commons (CC-BY 2.0)

Téměř tři ze čtyř Rusů schvalují ruské nálety v Sýrii, skoro polovina by podpořila i případné nasazení ruských vojáků do pozemních bojů. Vyplývá to z průzkumu nezávislého střediska Levada. Před nálety se podle obdobného průzkumu 69 procent Rusů stavělo proti vyslání ruských vojáků na Blízký východ.

Pro nálety, které podle Moskvy míří na bojovníky Islámského státu a podle Západu na odpůrce režimu ruského spojence v Damašku, se vyslovilo 72 procent dotázaných. Proti operaci se postavilo 14 procent dotázaných, stejný počet se zdržel komentáře.

Téměř polovina dotázaných pokládá za správné, že Rusko podpořilo syrského prezidenta Bašára Asada v boji proti islamistům a opozici. Naopak podle 28 procent Rusů by se země neměla do konfliktu vměšovat. Necelá desetina se pak vyslovila pro to, aby se Rusko přidalo k západní koalici, bojující proti Islámskému státu a Asadovi.

Putin to urovná

Polovička účastníků průzkumu věří, že se Spojeným státům a Západu na jedné straně a Rusku a Asadovi na straně druhé podaří dohodnout se na urovnání syrského konfliktu. Skoro třetina Rusů ale v takový scénář nevěří.

Skoro dvě pětiny dotázaných se obávají, aby ruské zapojení do syrského konfliktu nepřerostlo v „druhý Afghánistán“, odkud se sovětská vojska musela po desetiletém válčení stáhnout. Stejný počet dotázaných ale pokládá takový scénář za nepravděpodobný, anebo za nemožný.