Rusové už nebudou vyšetřovat pád letadla s Alexandrovci. Co stálo za tragédií?

Letoun, který převážel pěvecký soubor.

Letoun, který převážel pěvecký soubor. Zdroj: Foto ČTK, ara

Alexandrovci
Při letecké tragédii nedaleko Soči zemřel i Valery Khalilov, který armádní umělecký soubor Alexandrovci vedl.
Pátrání po obětech
Pátrání po obětech
Slavík neplánovaně navštívil zkoušku Alexandrovců v Praze pár týdnů předtím, než se projevila jeho nemoc.
12
Fotogalerie

Ruské ministerstvo obrany ukončilo vyšetřování letecké katastrofy z konce loňského roku, při níž se nedaleko jihoruského letoviska Soči zřítil letoun se členy slavného souboru Alexandrovců. Podle šetření byla pravděpodobné příčinou chyba pilota, který krátce po startu ztratil orientaci.

Armádní letadlo Tu-154 mělo na letišti Adler u Soči mezipřistání kvůli dotankování paliva na trase z Moskvy za ruskými vojáky v Sýrii. Krátce po startu stroj spadl do Černého moře. Na palubě byli takřka všichni členové pěvecké části Alexandrovova souboru, 64 z nich zahynulo. Katastrofu letounu nikdo z 92 lidí na palubě nepřežil.

Experti ministerstva obrany dospěli k názoru, že letadlo nemělo technickou poruchu, mělo dostatek paliva a letové podmínky byly příznivé. Zkoumání příčin havárie neodhalilo ani žádné "vnější faktory".

"Výsledky vyšetřování ukázaly, že příčinou neštěstí mohla být chybná prostorová orientace pilota, která vedla k jeho chybnému jednání," uvádí se ve zprávě.

Soubor byl po katastrofě brzy doplněn, náročné zkoušky absolvovalo 2000 uchazečů. Už v polovině letošního února Alexandrovci zpívali v armádním divadle v ruské metropoli. O týden později, na svátek ozbrojených sil, následoval koncert v Kremlu, který podle oficiální tiskové zprávy měl ukázat "moc a velikost neporazitelné a legendární velké armády velké země". V květnu absolvoval armádní soubor turné v České republice.

Nejslavnější Alexandrovec Ananev: Smrt přátel jsem překonal vodkou

Video placeholde
• Blesk