Rusové viní ukrajinského premiéra z válečných zločinů v Čečensku

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk Zdroj: ctk/AP

Ruští vyšetřovatelé viní ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka z mučení a vraždění vojáků ruské armády během první války v Čečensku v polovině 90. let. Ve středečním vydání, o němž dnes informovala agentura TASS, to napsal list Rossijskaja gazeta, oficiální orgán ruské vlády.

Šéf ruského Vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin v rozhovoru pro vládní list uvedl, že vyšetřovatelé mají k Jaceňukovi ohledně jeho údajné kavkazské mise „řadu otázek“. Je podle Bastrykina obviněn z účasti na zločinech proti příslušníkům ruské armády a vojsk ministerstva vnitra během bojových operací proti čečenským vzbouřencům v letech 1994-95.

Rusko v té době tvrdě likvidovalo pokusy Čečenců o nezávislost na Moskvě. Značnou část autonomní republiky včetně metropole Grozného obě čečenské války těžce poznamenaly, konflikt si podle neúplných informací vyžádal desetitisíce mrtvých. Groznyj padl počátkem roku 2000, o několik měsíců později Moskva v Čečensku dosadila proruskou vládu.

Měl bojovat jako dvacetiletý

Ruští vyšetřovatelé podle Bastrykina zjistili, že v první čečenské válce (1994-96) bojoval v řadách povstaleckých oddílů Agro a Viking proti ruské armádě i Jaceňuk, v té době zhruba dvacetiletý. „Zúčastnil se přinejmenším dvou ozbrojených operací, 31. prosince 1994 na náměstí Minutka v Grozném a v únoru 1995 v prostorách městské nemocnice číslo devět. Zapojil se i do mučení a poprav zajatých ruských vojáků v Okťabrském okresu Grozného 7. ledna roku 1995,“ řekl Bastrykin ruskému listu.

Jaceňuk prý byl za své zásluhy i oceněn, od tehdejšího vůdce čečenských separatistů Džochara Dudajeva dostal v prosinci 1995 vyznamenání Čest národa. „Vyslechnutí společníci charakterizují Jaceňuka jako vzdělaného a schopného člověka, přitom ale mazaného a obratného. Už od mladých let usiloval o moc a proslulost,“ dodal šéf ruských vyšetřovatelů. Počátkem roku 1995 prý Jaceňuk odjel z Čečenska přes Gruzii zpátky na Ukrajinu ve skupině novinářů.

Údaje o účasti na bojích v Čečensku v Jaceňukových oficiálních životopisech chybí, nejsou ani v jiných veřejných zdrojích. Podle informací umístěných na webu kyjevské vlády studoval nynější premiér v letech 1991-96 práva na univerzitě v západoukrajinských Černivcích, v téže době byl tamtéž šéfem právní firmy Jurek.