Růst aktivity podnikatelů v eurozóně zpomalil, značí to nízký růst

Eurozóna je po pěti letech v deflaci.

Eurozóna je po pěti letech v deflaci. Zdroj: ctk

Růst podnikatelské aktivity v eurozóně v září zpomalil a index aktivity klesl nejníže za čtyři měsíce. Tvorba nových pracovních míst byla kvůli pomalému růstu nových objednávek nejnižší od ledna. Firmy z oblasti služeb však poprvé za čtyři roky zvýšily ceny. Vyplývá to z průzkumu, který mezi nákupními manažery provedla společnost Markit.

Index podnikatelské aktivity v eurozóně se v září snížil na 53,6 bodu ze srpnových 54,3 bodu. Předběžný údaj počítal s poklesem jen na 53,9 bodu. Nicméně index se drží nad úrovní 50 bodů, která odděluje růst aktivity od poklesu, od července 2013.

Údaje naznačují, že ekonomický růst ve třetím čtvrtletí bude nízký. Hlavní ekonom Markit Chris Williamson odhaduje, že ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí expandovala o 0,4 procenta. Neschopnost ekonomiky nabrat rychlost během léta zřejmě zklame Evropskou centrální banku, která před šesti měsíci na podporu ekonomického růstu spustila program nákupu dluhopisů.

Útlum u zpracovatelů

Snížila se aktivita ve službách i zpracovatelském průmyslu. Ve službách index klesl na 53,7 bodu ze srpnových 54,4 bodu a ve zpracovatelském průmyslu o 0,3 bodu na 52 bodů.Nové objednávky firem byly slabší, než se původně čekalo. Zpomalení růstu nových objednávek způsobilo, že firmy najímaly méně zaměstnanců.

V Německu, které je největší evropskou ekonomikou, index klesl na 54,1 bodu ze srpnových 55 bodů. Ve Francii naopak index stoupl na tříměsíční maximum 51,9 bodu, napsala agentura Reuters.