Růst americké ekonomiky zpomalil na na 2,2 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ekonomika USA vzrostla v prvním čtvrtletí letošního roku podle prvního odhadu o 2,2 procenta. Růst tak zpomalil ze tří procent v posledních třech měsících loňského roku a byl nižší, než čekali analytici. Růst ochladil, protože firmy omezily investice a pomaleji doplňovaly zásoby. Naopak dobré byly prodeje aut i výdaje spotřebitelů.

Analytici očekávali zpomalení růstu jen na 2,5 procenta. Propadla zejména tvorba zásob, koncem loňského roku naopak tvořila téměř dvě třetiny ekonomického růstu. Zpomalení naopak zbrzdila vysoká poptávka po automobilech - prodej aut v prvním čtvrtletí rostl nejrychleji za čtyři roky.

Výdaje spotřebitelů, které tvoří téměř 70 procent ekonomické aktivity země, se zvýšily o 2,9 procenta, což byl nejvyšší růst od čtvrtého čtvrtletí 2010. Díky neobvykle teplému zimnímu počasí rostla i výstavba domů, a to nejvíce od druhého čtvrtletí 2010.

Výdaje firem však poprvé od konce roku 2009 klesly, a to o 2,1 procenta po růstu o 5,2 procenta v předchozím kvartálu. Investice do vybavení a softwaru pak rostly nejpomaleji od konce recese.

Klesly vládní výdaje a horší byl i zahraniční obchod

Ekonomiku zpomalují i nižší výdaje vlády, zvláště na obranu. V prvním čtvrtletí vládní výdaje klesly o tři procenta. Mírně negativní dopad měl i obchod. Vývoz sice rostl, ale americké firmy mají stále více problémy s prodejem svého zboží v zahraničí, kvůli dluhové krizi v eurozóně a slabšímu růstu v Asii. Naopak dovoz prudce roste a překonal růst vývozu.

Vývoj růstu HDP USA(mezičtvrtletně)

Vývoj růstu HDP USAVývoj růstu HDP USA|tradingeconomics.com

Mnoho ekonomů očekává, že v druhé polovině letošního roku růst zrychlí, protože se bude nadále zlepšovat zaměstnanost. Zvyšování počtu nových pracovních míst pomohlo snížit míru nezaměstnanosti letos v březnu na 8,2 procenta z 9,1 procenta loni v srpnu a domácnosti tak mají více peněz na utrácení.

Podle některých analytiků by ekonomika v letošním roce mohla stoupnout o tři procenta. To by byl téměř dvojnásobek loňského růstu, který činil 1,7 procenta. V roce 2010 ekonomika vzrostla o tři procenta díky oživení po recesi, která oficiálně skončila v červnu 2009. Za rok 2009 HDP klesl o 3,5 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.