Růst německé ekonomiky zrychlil díky zahraničnímu obchodu

Hamburský přístav

Hamburský přístav Zdroj: CC BY-NC 2.0: Hendrik Hansen via Flickr

Hlavním pohonem ekonomického růstu Německa ve druhém čtvrtletí byl zahraniční obchod, domácí poptávka naopak růst brzdila. Uvedl to v dnešní konečné zprávě o vývoji hrubého domácího produktu spolkový statistický úřad, který současně potvrdil předchozí údaje, podle kterých ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,4 procenta a meziročně o 1,6 procenta.

Zahraniční obchod zvýšil růst HDP ve druhém čtvrtletí o 0,7 procentního bodu. Domácí poptávka pak ve druhém čtvrtletí naopak snížila tempo růstu o 0,3 procentního bodu. Růst zpomalily také hrubé kapitálové investice, soukromá a veřejná spotřeba naopak HDP mírně zvýšily.

Soukromá spotřeba se ve srovnání s předchozími třemi měsíci zvýšila o 0,2 procenta a veřejná spotřeba o 0,3 procenta. Hrubé kapitálové investice klesly o 0,4 procenta. Vývoz se zvýšil o 2,2 procenta a dovoz stoupl o 0,8 procenta, napsala agentura Reuters.

Německo již několik měsíců těží ze slabšího eura, které pomáhá německému vývozu mimo eurozónu. Německý export zaznamenal i přes mírný červnový útlum nejlepší první pololetí od roku 2011 a celý rok by pro něj mohl být rekordní.

Graphical visualization of De GDP Annual Growth Rate

Berlín má přebytek přes 20 miliard eur

Statistický úřad rovněž oznámil, že díky silnému trhu práce a příznivému ekonomickému vývoji hospodařila německá vláda v první polovině roku s přebytkem 21,1 miliardy eur (570,8 miliardy korun). Podle předběžných údajů činil přebytek rozpočtu spolkové vlády, místních samospráv a účtu sociálního zabezpečení 1,4 procenta HDP, uvedla DPA.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá řada českých podniků. V celém loňském roce německá ekonomika vzrostla o 1,6 procenta, nejrychleji za poslední tři roky. Německá vláda odhaduje, že v letošním roce se HDP zvýší o 1,8 procenta.