Růst německého HDP podle průmyslníků může překročit dvě procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Hospodářský růst v Německu by v letošním roce mohl překročit dvě procenta. Předpověděl to dnes svaz německého průmyslu BDI. Loni ekonomika vzrostla o pouhých 0,4 procenta, což bylo nejpomalejší tempo od globální finanční krize v roce 2009.

Prezident BDI Ulrich Grillo upozornil, že zahraniční poptávka po německém zboží začíná nabírat na tempu. „Rostoucí světový obchod podpoří naši exportní aktivitu,“ řekl podle agentury Reuters.

Šéf německé centrální banky Jens Weidmann dnes předpověděl, že růst německé ekonomiky bude v letošním i příštím roce sílit za přispění nízké nezaměstnanosti a rostoucí poptávky domácích spotřebitelů.

Německé ministerstvo hospodářství tento týden upozornilo, že německá ekonomika sice loni stoupla jen mírně, její růst ale nyní nabírá na tempu. Německý svaz obchodu BGA začátkem měsíce předpověděl, že hospodářský růst by letos měl zrychlit na 1,5 procenta.

Německá ekonomika je největší v Evropě. Představuje hlavní motor hospodářského oživení v eurozóně a je na ní závislá i řada firem z České republiky.