Ruští demonstranti napadli ukrajinské velení v Sevastopolu

Ruská intervence na Krymu má své příznivce. Snímek je z demonstrace v Doněcku (10. března)

Ruská intervence na Krymu má své příznivce. Snímek je z demonstrace v Doněcku (10. března) Zdroj: CTK

Radikálně naladění účastníci proruského mítinku v Sevastopolu strhli zátarasy před sídlem ukrajinského vojenského námořnictva a vtrhli dovnitř. Podle agentury Interfax se jim příslušníci ukrajinské armády postavili na odpor, v areálu panuje napjatá situace a dochází k potyčkám. Z rozhodnutí ukrajinského premiéra odjela na Krym konflikt řešit vysoká vládní delegace.

Z agresivně naladěného davu se v Sevastopolu podle Interfaxu ozývaly výzvy, aby se ukrajinští vojáci vzdali a složili zbraně. Na místo přijely vozy záchranné služby. Ukrajinská vlajka na stožáru před objektem byla stažena, místo ní se objevila vlajka ruská. Lidé před areálem skandovali proruská hesla a zpívali ruskou hymnu.

Podle mluvčího ukrajinských vojsk na Krymu Volodymyra Selezňova demonstranti nejsou ozbrojeni. Zpravodaj agentury Reuters ale na místě viděl tři ozbrojence v ruských uniformách bez hodnostního označení. Agentura ITAR-TASS napsala, že na místě žádní ruští vojáci nejsou. Ke zranění osob podle očitých svědků zatím nedošlo.

Incident řeší ukrajinský ministr

O závažnosti sevastopolského incidentu svědčí fakt, že k jeho vyřešení poslal na Krym premiér Arsenij Jaceňuk ukrajinského ministra obrany a prvního vicepremiéra. Ministr Ihor Teňuch a první Jaceňukův náměstek Vitalij Jarema mají v Sevastopolu „zajistit, aby konflikt nepřerostl v ozbrojený střet“.

V hlavním štábu ukrajinského vojenského námořnictva v Sevastopolu mezitím o řešení násilného incidentu vyjednává nejvyšší velení ruských a ukrajinských jednotek na Krymu. Podle agentury ITAR-TASS za jednací stůl zasedli vrchní velitel ruské černomořské flotily viceadmirál Alexandr Vitko a vrchní velitel ukrajinské černomořské flotily viceadmirál Serhij Hajduk. Z jejich rozhovoru zatím na veřejnost nepronikly žádné informace.

Ukrajinci neodejdou

Rusko v úterý ukrajinské vojáky vyzvalo, aby přešli na stranu krymských ozbrojených složek a stali se později příslušníky ruské armády. V opačném případě mají z Krymu odejít, místní úřady jim prý v odchodu nebudou nijak bránit.

Ministr Teňuch dnes ruskou nabídku odmítl a prohlásil, že ukrajinské jednotky z Krymu neodejdou. Na přímý dotaz novinářů, zda Kyjev v nynější situaci svá vojska z poloostrova odvolá, odpověděl Teňuch slovy „nikoli, zůstaneme tam“.