Ruští námořníci cvičí na Mistralech, i když neví, zda je dostanou

Výsadková loď třídy Mistral

Výsadková loď třídy Mistral Zdroj: CTK

Ruští námořníci v sobotu vypluli na svou první cvičnou plavbu na palubě jedné ze dvou moderních válečných lodí Mistral, které pro Rusko staví Francie. Stalo se tak i přesto, že Paříž kvůli ukrajinské krizi zatím váhá s předáním těchto plavidel ruskému námořnictvu. Informovala o tom agentura ITAR-TASS, podle níž se loď zvaná Vladivostok má do přístavu vrátit 22. září.

Na základě obchodní smlouvy z doby před vypuknutím ukrajinské krize Francie slíbila Rusku dvě víceúčelové lodě Mistral, které mohou přepravovat vrtulníky a tanky, a obdržela vysokou finanční zálohu. Koncem června přijelo do francouzského Saint-Nazaire převzít loď asi 400 ruských námořníků, kteří s ní měli podle původních plánů po zaškolení odplout v říjnu. Druhá loď měla být připravena v roce 2015.

Počátkem září ale francouzský prezident François Hollande oznámil, že kontrakt, kvůli němuž Paříž čelila v EU i ze strany Spojených států silné kritice, odkládá. Minulý týden Hollande sdělil, že o dodávce lodí Rusku rozhodne koncem října. Prý vše bude záviset na tom, zda vydrží příměří na východě Ukrajiny a nakolik pokročí politické urovnání konfliktu.

Testovací plavba měla začít už 10. září, z „technických důvodů“ ale byla pozdržena. Příčinou nebyly spory týkající se Ukrajiny, tvrdí zdroje z loděnic v Saint-Nazaire.