Ruští vojáci přerušili komunikaci s Turky, včetně „horké linky“

Ruský letoun Su-24

Ruský letoun Su-24 Zdroj: ctk/AP

Ruské ministerstvo obrany ohlásilo, že přerušilo veškeré komunikační kanály sloužící ke koordinaci s tureckými ozbrojenými silami, a to včetně „horké linky“, která měla zabránit incidentům při operacích v Sýrii. Stalo se tak poté, co turecké stíhačky u hranic se Sýrií v úterý sestřelily ruský vojenský bitevník. Z Turecka byl také odvolán představitel ruského válečného námořnictva.

„Dnes, v souladu s dříve přijatým rozhodnutím, byly přerušeny všechny stávající kanály součinnosti mezi ministerstvem obrany Ruska a ozbrojenými silami Turecka,“ řekl mluvčí ruského ministerstva generál Igor Konašenkov. „Týká se to nejen takzvané horké linky, která byla zřízena kvůli zabránění možným incidentům ve vzduchu během ničení objektů teroristické infrastruktury v Sýrii,“ dodal.

Přerušení vojenských kontaktů s Turky již dříve avizoval generál Sergej Rudskoj z ruského generálního štábu. Turecká strana podle Konašenkova odmítla poskytnout ruskému vojenskému přidělenci v Ankaře jakékoli materiály ohledně sestřelení letounu Su-24M tureckou stíhačkou F-16.

Podle Ankary sestřel následoval poté, co ruský stroj přeletěl hranice Turecka a nevyslyšel pokyn ke změně kurzu ani další varování. Moskva naopak tvrdí, že žádné výstrahy nebyly, ruský letoun hranice nepřeletěl a naopak turecká stíhačka pronikla do vzdušného prostoru Sýrie, aby Su-24M sestřelila.

Rusko posiluje ochranu syrské základny

Dvoučlenná posádka bitevníku se katapultovala. Jednoho z pilotů zabili povstalci, druhého se podařilo zachránit. Při pátrací operaci Rusové přišli o vrtulník Mi-8 a zahynul příslušník ruské námořní pěchoty.

Po tureckém zásahu Rusové posílili ochranu své letecké základny v Sýrii nejnovějšími protiletadlovými raketami S-400, u pobřeží také operuje ruský křižník s protiletadlovými raketami na palubě. Ruské bombardéry a bitevníky v Sýrii mají napříště operovat pod ochranou stíhaček, které mají rozkaz „zničit všechny potenciálně nebezpečné cíle“.

Ruské letectvo od konce září podniká nálety v Sýrii, kde podporuje síly prezidenta Bašára Asada, ruského spojence v Damašku.