Ryanair věří v brzké oživení letecké dopravy. Inflace v eurozóně je nejvyšší za deset let

Společnost Ryanair očekává, že se letecká doprava na podzim vrátí na úroveň před pandemií. Ceny letenek by však měly zůstat nízké až do příštího roku.

Společnost Ryanair očekává, že se letecká doprava na podzim vrátí na úroveň před pandemií. Ceny letenek by však měly zůstat nízké až do příštího roku. Zdroj: e15.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) varovala voliče před jedním z kandidátů na jejího nástupce - Olafem Scholzem z SPD. Prý může přizvat do vlády postkomunistickou Levici.
Míra inflace v eurozóně dosáhla v srpnu úrovně tří procent. Je tedy nejvyšší za posledních deset let a výrazně nad cílem Evropské centrální banky.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Inflace v eurozóně opět vyrostla

Míra inflace se v srpnu vyšplhala ve státech platících eurem z 2,2 na rovná tři procenta, uvedl v úterý evropský statistický úřad Eurostat. Dostala se tak na nejvyšší hodnotu za posledních deset let a výrazně překonala cíl Evropské centrální banky (ECB), která by ji chtěla udržet na dvou procentech. S nebývale vysokou inflací se aktuálně potýká především Německo a Španělsko. Naopak dolů ji v rámci eurozóny táhne Francie a Itálie. Podle analytiků je rostoucí inflace způsobená znovuotevíráním ekonomik po koronakrizi a problémy v dodavatelských řetězcích. Klidně může přetrvat až do příštího roku. Rada guvernérů ECB bude opět jednat o měnové politice 9. září a mohla by letos poprvé zvýšit základní úrokovou sazbu.         

Merkelová varovala voliče před Scholzem 

Dosluhující německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) se necelé čtyři týdny před volbami vymezila proti jednomu z hlavních kandidátů na jejího nástupce Olafu Scholzovi (SPD). Podle Merkelové by Scholz v případě svého vítězství mohl sestavit nový kabinet s postkomunistickou stranou Levice. Dosavadní ministr financí Scholz patří k nejoblíbenějším německým politikům a v posledních dnech se překvapivě dostal se svými sociálními demokraty do čela předvolebních průzkumů. Aktuálně by jej volilo 25 procent lidí. Podpora současné vládní koalice CDU/CSU, kterou do voleb vede Armin Laschet, spadla na dvacet procent.   

  

Z trhů a burz 

Burzy v Evropě i v USA klesly, za celý měsíc však posílily

Americké akcie v úterý lehce oslabily. Index S&P 500 ztratil 0,13 procenta. Dow Jones odevzdal 0,11 procenta a Nasdaq Composite se snížil o 0,04 procenta. Za celý srpen se nicméně všechny tři hlavní benchmarky udržely v zisku a blízko svých rekordních hodnot. Evropské trhy včera i kvůli obavám z vysoké inflace poklesly. Panevropský STOXX Europe 600 odepsal 0,38 procenta. Německý DAX spadl o 0,33 procenta. Francouzský CAC 40 je nižší o 0,11 procenta a britský FTSE 100 uzavřel ve ztrátě 0,4 procenta. Za poslední měsíc však i ony s výjimkou pařížské burzy významně posílily.     

Ryanair očekává silný podzim

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair očekávají, že na podzim dojde k rychlému oživení letecké dopravy. Společnost by podle svého šéfa Michaela O’Learyho měla v následujícím čtvrtletí přepravit 10,5 milionu pasažérů měsíčně a vrátit se tak na úroveň před začátkem pandemie. Naopak ceny letenek prý zůstanou nízké nejméně do léta 2022. Ryanair nedávno zprovoznil čtrnáct nových tras z londýnských letišť. Zákazníci dopravce odtud nyní mohou létat například do Španělska, Švédska, Finska či do italské Neapole. Firma rovněž plánuje nakoupit 55 nových letadel od americké společnosti Boeing.   

Tweet dne

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) si pochvaluje obchodní a politické vztahy České republiky se Srbskem. 

Stane se dnes

  • Strojvedoucí nákladní dopravy německé státní železniční společnosti Deutsche Bahn zahajují jižtřetí rozsáhlou stávku za poslední měsíc. Zítra se k nim přidají jejich kolegové z osobní dopravy. Protest skončí až v úterý 7. září. Železničáři požadují po svém zaměstnavateli zvýšení platů. 
  • Organizace zemí vyvážejících ropu a její spojenci v čele s Ruskem budou jednat o dříve dohodnutém navýšení těžby ropy o 400 tisíc barelů denně. Ke zvýšení má dojít v následujících měsících. 
  • Prezident Spojených států Joe Biden přijme v Bílém domě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Mluvit mají o suverenitě Ukrajiny, energetické bezpečnosti a o boji proti korupci.
  • Brusel zveřejní data o vývoji nezaměstnanosti v zemích Evropské unie za červenec.
  • V italských Benátkách začíná 78. ročník mezinárodního filmového festivalu. Potrvá do 11. září.