Rychleji, výše, silněji. Zápolení v Riu začíná

medaile pro LOH v Riu

medaile pro LOH v Riu Zdroj: ctk

Hodinu po půlnoci středoevropského času začnou v brazilském Rio de Janeiru XXXI. letní olympijské hry. Ačkoli země, kterou těžce postihla nedávná finanční krize, ujišťuje svět, že olympiádu zvládne, otázkou zůstává, na jaké úrovni. Po bohatě financované olympiádě v Pekingu a perfektně zorganizovaném sportovním svátku v Londýně musí Rio překonat opravdu vysokou laťku.

Ačkoli olympiáda začne teprve za několik hodin, vyvstávají pochybnosti, zda se Rio k laťce předchozích organizátorů olympijských her vůbec přiblíží. Na sociálních sítích se množí fotografie od sportovců a novinářů, kteří už v Riu několik dní pobývají.

Nevydlážděné chodníky, všudypřítomné stavební zábrany a pracující dělníci olympijskou atmosféru rozhodně nenavozují. „Vůbec se tu necítím jak na olympiádě, je to takový odfláklý,“ řekl pro deník Blesk skifař Ondřej Synek. Nedostatečná slavnostní výzdoba je však to nejmenší, co v poslední době kolem her rezonovalo.

Komáři odradili tenisty i golfisty

Obrovským strašákem se pro sportovce i diváky stal virus zika, který se šíří komářím bodnutím a je hrozbou především pro těhotné ženy. A to přesto, že srpen není dobou, kdy by komáři vykazovali vysokou aktivitu, navíc je Rio od epicentra nákazy na severovýchodě země daleko. Mnozí sportovci se však kvůli viru olympiády odmítají účastnit. Kromě českých tenistů Tomáše Berdycha a Karolíny Plíškové do Ria nepojedou například ani jejich protivníci Simona Halepová nebo Milos Raonic.

Ziky se obávají rovněž golfisté, do Ria neodletí světová jednička Jason Day, účast odmítli také hráči Rory McIlroy, Marc Leishman nebo Vijay Singh. Rovněž pravidelný účastník Tour de France, americký cyklista Tejay van Garderen, nechce svou těhotnou manželku vystavit riziku a do města karnevalu nakonec nevyrazí.

Stopka pro Rusy

Do Ria by naopak nepochybně rádi jeli ruští sportovci, jejichž jména se objevila v souvislosti se skandálem ruské protidopingové agentury Rusada. Her se tak účastní jediná ruská atletka, dálkařka Klišinová, jež dlouhodobě žije ve Spojených státech, kde také podstupovala dopingové kontroly. Zákaz startu na olympiádě má ale třeba i Julia Stěpanovová, jež pomohla dopingový skandál rozkrýt. V minulosti se totiž v jejím biologickém pasu objevily nesrovnalosti, kvůli kterým půlkařce světová atletická federace start nepovolí.

Ačkoli Mezinárodní olympijský výbor nakonec nezakázal start všech ruských sportovců a rozhodnutí ponechal na jednotlivých sportovních svazech, budou hry z domova sledovat také čtyři ruské veslařské posádky, sedm plavců nebo tým vzpěračů.

Pod olympijskou vlajkou

Novinkou letošní olympiády bude desetičlenný tým uprchlíků, který se představí pod olympijskou vlajkou. Nechal ho zřídit prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach v souvislosti se současnou uprchlickou krizí. Skládat se bude ze sportovců původem z Jižního Súdánu, Etiopie, Konga a Sýrie. „Uvedením uprchlického týmu na olympiádě v Rio de Janeiru chceme všem uprchlíkům dát šanci a poskytnout jim domov mezi jedenácti tisíci sportovci z 206 zemí v olympijské vesnici,“ řekl Bach.

Apartmán za 17 milionů

A ten ve čtvrti Barra da Tijuca sportovci určitě najdou. Komplex sestává celkem z 31 obytných budov, ve kterých je přes 3600 bytů. Ty mají kapacitu téměř osmnáct tisíc lůžek.

Na hlavní třídě areálu najdou sportovci kavárny, restaurace i místa pro odpočinek. Po ukončení sportovního svátku budou byty volně k prodeji. Za 700 tisíc dolarů (17 milionů korun) si tak sportovní fanoušci budou moci koupit apartmán, v němž pobýval jejich sportovní idol. Areál se nachází deset minut od olympijského parku Barra, ke zbylým sportovištím se sportovci dostanou do půl hodiny autobusem.

Olympijský park Barra obsadil místo po zrušeném automobilovém okruhu Jacarepauga. Brazilci zde vybudovali devět sportovišť, z nichž se dvě mohou po ukončení her rozmontovat. Poté bude areál sloužit vrcholovým sportovcům, z haly Carioca 3 se stane sportovní škola.

Dalšími centry olympiády budou pláž Copacabana a její přilehlé okolí, oblast Deodoro, kde se budou konat jezdecké, střelecké a některé cyklistické soutěže, a samozřejmě stadion Maracana. V něm kromě atletiky a fotbalu proběhne slavnostní zahájení a ukončení olympiády.

VŠE O LOH 2016 V RIO DE JANEIRU ČTĚTE ZDE